Westös skildring av Helsingfors på 1930-tallet beskrives av juryen som et kritisk øyeblikk i Finlands historie som har relevans for vår samtid.

– Han blander fakta og fiksjon på en leken måte og blåser hull i den historiske romanens konvensjoner, heter det i begrunnelsen.

Mellom to kriger

I romanen, med originaltittel «Hägring 38», slynges leseren ut i en historisk situasjon mellom to tidsaldre, på terskelen til andre verdenskrig.

– Han tryller fram en mental atmosfære som i sin angstfullhet på en illevarslende måte ligner vår egen tid. Bildene av en truende fiende sprer seg, minoritetenes situasjon blir stadig mer presset, en jurist som har skrevet i en liberal avis, mishandles på gata, skriver juryen.

Romanfigurene innbiller seg at de har rukket å glemme borgerkrigen fra 1918, og vil leve i nået. Hovedstaden er full av fornøyelser, kinoer og danserestauranter, og de vil ikke vite av truslene som anes i horisonten.

Prisen ble utdelt under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm onsdag kveld av fjorårets vinner, danske Kim Leine. Prisen er på 350.000 danske kroner.

Det var 13 nominerte til prisen. De norske forfatterne Thomas Espedal («Bergeners») og Mona Høvring («Camillas lange netter») nådde ikke opp.

Norsk barnebokpris

Det ble imidlertid pris til den norske forfatteren Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter. De to fikk årets barne- og ungdomslitteraturpris for boka «Brune».

«Brune» handler om gutten Rune som om natten er Rune Brune, en superhelt som ikke er redd for noen ting. Juryen skriver i sin begrunnelse at boka er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi.

– Som barnebok fyller «Brune» et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon, uttaler juryen.

Filmprisen til Island

Årets filmpris gikk til islandske «Om hester og menn», som handler om sterke bånd mellom mennesket og naturen.

Regissør og manusforfatter Benedikt Erlingsson og produsenten Fridrik Thór Fridriksson mottok prisen.

Juryen skriver at det er en forbløffende original film med røtter i den lakoniske humor og islandsk saga-tradisjon. Sentrum for filmens fortelling er menneskets evige og nytteløse forsøk på å kontrollere naturen. Konsekvensene kan bli katastrofale.

Den danske komponisten Simon Steen-Andersen fikk musikkprisen for verket «Black Box Music».

Reykjavík kommune mottok Nordisk råds natur- og miljøpris. Byen har oppnådd konkrete resultater, påpeker juryen. Det er utviklet miljøvennlig utnyttelse av drikkevann og produksjon av fjernvarme og elektrisk jordvarme.

Dessuten har byen en aktiv grønn bruk av byområder som ikke er i bruk eller er kommende byggetomter, slik at disse ikke blir etablert som parkeringsplasser som gir bilen fordeler.