Den unge konditoren mottok 10 000 kroner under tirsdagens Tæl-prisutdeling i Olavshallen. Sparebank 1 SMN delte ut 740 000 kroner til 35 unge og lovende kunstnere og idrettsutøvere.

– Det krever mye tålmodighet, fastslår den unge konditoren som jobber ved Rica Nidelven. Senere i høst har hun ansvar for søtsakene når kokkelandslaget reiser til VM i kokkekunst i Luxemburg.

Fettfritt

– Sukkeret stivner veldig fort, spesielt når en begynner å dra i det. Jeg må jobbe under en varmelampe for å holde en stabil temperatur hele tiden, sier Thongphueng.

Hun koker først opp sukkeret til 160 grader celcius, deretter må det holde rundt 80-90 grader. Med et par gode hansker, oppå en silikonmatte, former hun sukkerskulpturene. Det kan ikke være fett i nærheten, fordi fettet gjør at sukkeret krystalliserer seg.

– Da må man bare begynne på nytt. Det kan ta mange timer å lage en «showpiece», ler Thongphueng.

Hun er utdannet både som kokk og konditor og ble kåret til Årets lærling i Sør-Trøndelag i 2012. I vinter kom hun på fjerdeplass i NM i konditorkunst, hvor trondheimskafeen Dromedars Cathrine Nilsen kom på andreplass. 22-åringen er opprinnelig fra Thailand, men kom til Norge som 14-åring sammen med moren og storebroren sin.

Lærer fra Youtube

Konditorer flest jobber med sjokolade. Thongphueng er en av få norske konditorer som dyrker sukkerfaget.

– Det er utrolig artig å jobbe med og å se på. Det blir så fint! Det var en konditor før på Rica Nidelven som holdt på med dette og som inspirerte meg, men nå er jeg den eneste der. Det er ikke så mange som holder på med dette i Norge, så jeg lærer meg det meste selv og ser på Youtube, sier hun.

– Det er utrolige kreasjoner, men er alt spiselig?

– Ja, det er en spesiell type sukker, som er tilsatt farge. Men alt kan spises.

Utstyr fra USA

– Hva skal du bruke prispengene til?

– Jeg har tenkt å kjøpe meg en del utstyr for å jobbe enda mer med sukker. Det er ganske dyrt, og det må bestilles fra USA, sier Thongphueng som også roser arbeidsplassen sin.

– Det er veldig bra å jobbe der, jeg får all den støtten jeg trenger, sier hun som selv var i Oslo under gårsdagens prisutdeling. Kjæresten Caimongkol tok imot prisen.

Det er 18. gang banken arrangerte Tæl, som er en stipendordning for talenter og organisasjoner som bidrar til å styrke og skape vekst i regionen.

Blant de andre Tæl-vinnerne var operasanger Bror Magnus Tødenes, friidrettsutøver Runa Skrove Falch, fiolinst Viktor Stenhjem, danser Julie Mjøen, dramatiker Kristoffer Blindheim Grønskag, fotballspiller Sandra Johansen og musiker Sara Brasøy Fjeldvær.

Friidrettsutøver Runa Skrove Falch har som mål å delta på 10 000 meter under VM neste år. Tirsdag fikk hun 50 000 kroner med seg på veien fra Sparebank 1 SMN. Foto: Foto Schrøder
Sasithon Thongphuengs sukkerkunst imponerer mange.
Dramatiker Kristoffer Blindheim Grønskag (29) fra Trondheim har som mål å bli internasjonalt anerkjent dramatiker. Tirsdag mottok han 30 000 kroner under prisutdelingsshowet Tæl i Olavshallen. Foto: Foto Schrøder