Året er 1944. Krigen raserer Europa. Ungarn har kjempet på nazistenes side i slaget ved Stalingrad, men har plutselig byttet side. Dette faller i dårlig jord hos tyskerne som okkuperer landet under operasjon Margarethe. Når tyskernes krigslykke for alvor snur mot slutten av året, er det den røde armés tur til å hærta Budapest.

Et navnløst tvillingpar i tiårsalderen får barndommen ødelagt av krigen i hjemlandet Ungarn. For å spare guttene for krigens brutalitet, sender foreldrene dem på landet til en mormor de aldri har møtt og som heller ikke har noe ønske om å treffe dem. Der blir «horungene» raskt satt til tungt kroppsarbeid og mishandlet både fysisk og psykisk. «Skriv dagbok og les» er foreldrenes siste bønn før de forlater sønnene. Nesten all handling i «Tvillingenes dagbok» er lagt til bestemorens småbruk eller den lille byen i nærheten. Likevel er krigens brutalitet allestedsnærværende. Sulten og volden siger inn i samfunnet som giftig røyk.

Guttene finner en dag en soldat i skogen, drevet til desertering av krigens råskap. Nabojenta gjør seg til tyv for noen simple grønnsaker og den lokale, jødiske kjøpmannen blir brutalt drept. Regissør János Szász får sagt imponerende mye om den verdensomspennende krigen gjennom et kammerdrama med kun et dusin karakterer.

For brødrene er barndommen ødelagt. Den eneste måten å overleve på, er å bli voksne fort. Som om ikke mishandlingen fra omverdenen var nok, herder de hverandre ved å slå hverandre helseløse med jevne mellomrom. Slik skal de være bedre rustet til å takle slagene omstendighetene deler ut til dem. Samtidig forblir dagboken et vindu tilbake til den gangen menneskeheten gjorde seg fortjent til betegnelsen sivilisasjon.

«Tvillingenes dagbok» handler dypest sett om det er mulig å forbli et menneske i en verden som har gått i hundene.

Anmeldt av MORTEN S. SMEDSRUD