På Dokkhuset fredag 31.10 fra kl. 12 til 16 vil det være seminar om i hvilken grad media påvirker oss til å ta stilling, velge side og skape fordommer.

Under seminaret vil det diskuteres rundt den store påvirkningskraften mediene har over folks meninger og forståelse, og hvordan dette kan misbrukes hvis det ikke finnes uavhengig, fri journalistikk.

Daglig leder for Transform-festivalen, Hill-Aina Steffenach, forteller at det er et samfunnsengasjerende seminar, og at målet med seminaret er å sette et fokus på hvordan vårt samfunn serverer nyheter. Hun forteller videre at det er et budskap til både journalister og publikum; Journalistene må være klare over hvor mye makt de sitter med og passe på hvordan de bruker den, og publikum oppfordres til å være kritiske og ikke stole blindt på alt mediene skriver.

Spennende gjester

Seminaret har det Steffenach beskriver som fremragende folk, med journalist Hans-Wilhelm Steinfeld, Mark Eddo og Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter, til å lede diskusjonen.

Steinfeld vil snakke om russisk presse og hvordan mediene styrer tankegangen til folk, men han vil også snakke om hvordan dette er i Norge.

Mark Eddo skal snakke om det bildet Europa har «tegnet» av Vest-Afrika, med hovedvekt på at mediene som oftest bare assosierer dette området med katastrofe og negativitet. Det trekkes frem at det er mange andre interessante ting som skjer i disse landene, men at det er noe mediene ikke skriver om.

Berglund Steen vil snakke om norske mediers ordbruk i forbindelse med minoriteter og religioner, spesielt hvordan media poengterer etnisitet selv der det ikke har noen relevans for nyheten. Her vil også følgene av det å sette enkelte folkegrupper i bås bli diskutert.

Håper på mye folk

Steffenach forteller at de har jobbet lenge med å få til dette seminaret, og at hun begynte å tenke på det allerede for to år siden. Hun forteller at tankene hennes om dette ble satt i gang for fullt etter 22. juli, der det var en tydelig islamhets de første timene etter terrorangrepet.

–Jeg syntes det var skummelt at mange trodde det var en spesifikk gruppe som sto bak noe sånt. Det er media som har skapt det bildet.

Hun sier videre at det av den grunn er veldig viktig at både journalister og innbyggere er klare over hvor mye makt som ligger bak ord og ordbruk.

Hun håper at det kommer til å være mye folk på seminaret, og at publikum er nysgjerrige.

Kulturforståelse

Opplegget rundt seminaret er at det først vil være et foredrag, og etter det kan publikum delta i diskusjonen ved å stille spørsmål.

–Samfunnet trenger at folk er kritiske og på hugget, så jeg håper vi får se noe av dette på seminaret, sier Steffenach.

Arrangøren forteller at målet med Transform-festivalen er å vise at vi er et samfunn med mange ulike kulturer, og for at dette samfunnet skal fungere så må vi forstå mer av hverandres kultur.

Les mer om Transform-festivalen her