– Dette er en stor festival med noe for enhver. Det er ikke en orgelfest kun for fagfolk, men for både unge, gamle og folk som ikke har vært i kirka før, sier festivalansvarlig for Orgelfest 2014, Kim Arnesen.

Det er tre år siden forrige Orgelfest, og siden Motorpsycho slapp til i Nidarosdomen sammen med Ståle Storløkken. Om lag 1200 festivalgåere tok turen til nasjonalhelligdommen, og anmeldelsene av konserten var mildt sagt gode.

– Motorpsycho-konserten var unik, og vi er stolt over å være festivalen som arrangerte den. Vi prøver å ha alternative konserter litt utenom det vanlige. Første året spilte Ronni LeTekrø. I 2011 var det Motorpsycho. I år har vi gått i retning jazzen i stedet for rock, sier Arnesen, og nevner konserten med Arve Henriksen og Ståle Storløkken neste onsdag.

– Jeg er spent på hva de to finner på. Og så gleder jeg meg veldig til avslutningskonserten. Det tror jeg blir en stor opplevelse.

Det er Trondheim Symfoniorkester, domkantor Magne H. Draagen på orgel og Nidarosdomens guttekor som avslutter festen neste helg. De urfremfører det første bestillingsverket skrevet spesielt for Steinmeyerorgelet etter restaureringen, av komponist Nils Henrik Asheim.

Inspirert av et brev

Orgelfesten varer i ei uke og byr på 20 arrangement og to urfremføringer, det meste skjer i Nidarosdomen. Festen åpner med Nidarosdomens Oratoriekors fremføring av Duruflés «Requiem». Solister er Marianne Beate Kielland og Mads Wighus.

Under åpningen lørdag blir det også urfremføring av Anti-Phon av Wolfgang Plagge. Stykket er direkte inspirert av brevet funnet i Steinmeyerorgelet under restaureringen. Orgelfesten har som mål å øke interessen for nettopp orgelet.

– Det har vært stor entusiasme for orgelet etter at det ble restaurert. Mange har lyst til å prøve det, og vi har sagt nei til mange, sier Arnesen.

Fikk prøve orgelet

For anledningen var det imidlertid arrangørene som spurte tilfeldige folk på gata om de ville prøvespille orgelet.

– Det var veldig artig å se ansiktsuttrykkene til de som fikk spille. Vi planlegger en konkurranse i løpet av festivalen hvor det blir mulig å vinne én time på orgelet, sier Arnesen.

Hva som skjedde da folk fra gata fikk spille på orgelet, ser du i et videoinnslag på adressa.no.

Trondheims Internasjonale Orgelfestival arrangeres i regi av Nidaros domkirke og Vår Frue menighet i samarbeid med NTNU og Olavsfestdagene.

Steinmeyerorgelet: Den kommende uka blir det stor aktivitet i Nidarosdomen. Bildet er fra innvielseskonsert med Martin Baker i mai i år. Foto: Richard Sagen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665