Stipendet er et samarbeid mellom Åge Aleksandersen, Sparebank1 SMN og Rock City, og er tidligere tildelt rapperen Slincraze (2012) og Conor Patrick & The Shooting Tsar Orchestra (2013).

Stipendet er blant de største musikkstipendene i Norge, og tildeles i år bandet Soup fra Skaun og Trondheim. Bandet får 100 000 kroner i kontanter og studiotid i Rock City sitt studio i Namsos. I tillegg til dette får de oppfølging fra bransjefolk, alt til en samlet verdi på 250.000 kroner.

Knallhard konkurranse

Bandet består av Erlend Viken, Thomas Nyborg, Jan Tore Megård og Ørjan Langnes, og gruppen var bare en av mange søkere. Banksjef i Sparebank1, Per Oskar Olsen, forteller at det var i underkant av 100 artister og band som søkte om stipendet.

Åge Aleksandersen beskriver musikken til Soup som original, spennende og annerledes, og han forteller at bandet var en soleklar vinner.

- Det er alltid noen som skiller seg ut, og denne gangen var det slik at alle i juryen hadde Soup på blokka.

Gutta beskriver selv musikken som noe som grenser til Pink Floyd og Sigurd Ros. Viken sier at det er mye filmatisk over deres musikk og at deres låter er små eventyr med dramaturgi.

Spiste kake og drakk cava

Navnet Soup kommer av at gruppen ville ha et bandnavn som ikke var pretensiøst, og navnet er en metafor for en kreativ ventil ved at man kan slenge alt man vil av forskjellige ting i en suppe.

- Det er viktig å premiere musikere og band som velger å gå andre veier enn det flertallet i musikkverdenen gjør, sier Aleksandersen.

Megård påpeker at bandet gjør ting for seg selv og at de ikke lager låter for å havne på topplistene.

Det første gutta gjorde da de fikk vite at de var årets vinnere av stipendet var å feire med kake og cava. Megård forteller at han ikke skjønte at de hadde vunnet før han så at det sto RAMP på kaken.

–Nå kan vi kjøpe så mye bamsemums og plektre som vi bare vil, spøker Viken.

Gode kritikker

Bandet er slett ingen nykommere. De har eksistert i ti år og har gitt ut seks album, flere av dem til begeistrede kritikker i Adresseavisen. Soup har også vært nominert i kategorien «mest lovende band» under Ut-Awards.

«Felles for låtenes ulike dramaturgiske uttrykk er kjærligheten for melankolien i bunn, Erlend Vikens ganske tørre, men varme stemme og et godt pophåndverk. Der Soups karakteristiske eskalering tidligere var varemerket de nesten ukritisk utnyttet for å si hvem de var, er det nå mer et virkemiddel for å få frem gode, drømmende poplåter med hver sin identitet», skrev vår anmelder om bandets siste album, «The Beauty of Our Youth», som kom for et drøyt år siden.

Får prisen fredag

Bandet har også gitt ut albumet «Duun», basert på Olav Duuns litterære verk og med tekster på trøndersk. Også det ble godt likt av vår anmelder:

«Uten å dra parallellene for langt, er det ikke vanskelig å finne likhetstrekk mellom Olav Duuns forfatterskap og buviking Erlend Vikens Soup-prosjekt. Det episke, langstrakte og tålmodige preget, samt en følsomhet for det menneskelige, uttrykt i tekst og musikk som godt beskriver både menneskets storhet men også maktesløshet i møte med naturkrefter og livsløp», skrev vi og ga plata terningkast fem.

Europaturné

Hva bandet skal bruke de 250.000 kronene på har de ennå ikke fastsatt, men de sier at de har intensjoner om å bruke pengene fornuftig og følge en målrettet plan.

Megård forteller at noe av pengene skal legges i bakhånd til promotering og slikt.

Ellers har gruppen lyst til å spille turneer i Europa og med det håper de å nå ut til flere folk. Det kan stipendet hjelpe med.

Prisen deles ut under en seremoni på Rock City i Namsos førstkommende fredag.

Gutta og Åge: (f.v) Erlend Viken, Thomas Nyborg, Åge Aleksandersen, Ørjan Langnes og Jan Tore Megård. Foto: OLE MARTIN WOLD