– Kino er en fest.

Det mener kinosjef Arild Kalkvik ved Trondheim Kino, og adresserer temaet om nedgang i kinobesøk de siste årene og i fremtiden.

Han forteller at folk i Norge bruker mye tid og penger på fritidsaktiviteter, og at kino er et kulturtilbud som mange har glede av. Han frykter derfor ikke at kinoene i fremtiden vil lide av få besøkende.

Innpakning og innhold

I 2012 ble kinoene i Trondheim besøkt 783 429 ganger, og ifølge Kalkvik hadde kinoene rundt 750 000 besøkende i fjor.

Høye kinopriser er en ting noen kan være misfornøyde med, men Kalkvik sier at de har fått få klager på prisnivået.

Han forsikrer at kinoprisene øker i takt med andre priser i samfunnet og at Trondheim Kino fører en prispolitikk som går ut på at kinoprisene ikke skal bli mye dyrere enn andre kulturtilbud.

Videre sier kinosjefen at det er kinoenes jobb å lage så gode kinoer som mulig for å sikre besøk i årene fremover, men at det også er mye opp til filmene.

– Vi må sørge for at innpakningen er best mulig, men ellers er kinoen avhengig av gode filmer. Det er innholdet som lokker publikum.

Norske filmer på kinotoppen

På kinotoppen over årets mest sette filmer troner tre norske filmer øverst; «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama», «Doktor Proktors prompepulver» og «Børning».

I likhet med i fjor, da «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» var årets mest sette film, ligger en barne- og familiefilm på topp.

Kalkvik tror dette skyldes at det er en familieopplevelse å ta med barn på kino, og at barn setter pris på filmer som er på norsk.

– Når filmene er på norsk så virker det kjent for barna. Det kjente universet tiltrekker barn, sier han.

Fury mest sett

Sist helg var det Den Store Kinodagen 2014 og Trondheim Kino opplevde en økning på 5,6 prosent i antall besøkende fra 2013.

Mens kinoene på en vanlig lørdag har rundt 3000 besøkende, var det sist lørdag 11 032 kinogåere som besøkte kinoene i byen.

Kalkvik forteller at de mobiliserer de ansatte på slike temadager, i tillegg til at de tilbyr andre aktiviteter på kinoen og selger billettene til halv pris.

Videre sier han at de mest sette filmene under DSK var «Fury», «Karsten og Petras vidunderlige jul» og «Operasjon Arktis».

Kinotopp: «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er foreløpig årets mest sette film på kino.