Med i Royal Southern Brotherhood er både Cyril Neville, den yngste broren i Neville Brothers, og Devon Allman, sønn av Gregg Allman i Allman Brothers.

Bandet har base i blues, men også annen sørstatsmusikk, og låner trekk av begge de legendariske brødre-bandene. De har vakt tilnærmet ekstatiske reaksjoner på sine konserter siden de ble etablert som et såkalt superband for tre år siden, med medlemmer fra flere godt etablerte band. Blant annet har de spilt på Notodden Bluesfestival de to siste somrene.

Avlyst i 2013

På Nidaros Blues sto de på plakaten allerede i 2013, et halvt år etter at debutalbumet ble utgitt. Våren 2013 ble Neville Brothers hedret på R&B Heritage festival i New Orleans. Cyril måtte være til stede på festistasen der, og det gikk ut over Royal Southern Brotherhoods konsert i Trondheim.

–Denne gangen er det ingen konkurranse mellom Cyril Nevilles to band, forsikrer sjef i Nidaros Blues, Jan Engen.

Mer rendyrket festival

Engen har allerede sluppet flere andre navn til neste års festival, som blir en mer rendyrket bluesfestival enn det som har vært tilfelle de siste årene. Det legges blant annet stor vekt på programmet på en ny akustisk scene, der to store navn er bekreftet. Greenwich Village-veteranen Eric Bibb skal spille i spann med Staffan Astner, mens den nederlandske bluesstjernen Hans Theessink kommer sammen med Terry Evans.

Stor stemme

Ruthie Foster er en av de virkelig store stemmene i amerikansk musikk det siste tiåret. Hun har bakgrunn fra gospel, og skal både spille sent lørdag kveld og ha kirkekonsert søndag.

Stor stemme: Ruthie Foster skal både spille klubbkonsert lørdag kveld og kirkekonsert søndag på Nidaros Blues 2015.