– Jeg kan bekrefte at Alexander Payne har vært i kontakt med oss i Filmkommisjonen nå nylig, sier leder Truls Kontny. Mer kan han ikke si om ryktene som går rundt den nye Payne-filmen «Downsizing».

Filmkommisjonen har som mål å støtte opp om og bidra til at flere internasjonale filmproduksjoner velger Norge som opptaksland.

For to dager siden skrev det amerikanske filmnettstedet The Playlist at Payne har jobbet videre med filmprosjektet sitt og skaffet Matt Damon til hovedrollen. Damon skal ifølge nettstedet spille en mann som krymper seg selv for å få det han mener er et bedre liv.

Det er fortsatt ikke klart når innspillingen starter, eller hvem andre som eventuelt er med.

Besøkte Fosen

Alexander Payne (53) var æresgjest under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim i 2011 og dro den gang på båttur rundt Fosen for å jakte etter filminnspillingssteder til en science fiction-film som han har planlagt i mange år.

– Det har vært en superartig tur. «I love Norway». Jeg har et langtidsprosjekt som er en science fiction-film hvor det er enkelte scener som må filmes i Norge. Fosen kan være en av stedene, sa Alexander Payne til adressa.no etter besøket på Fosenhalvøya, nærmere bestemt Austrått i Ørland.

Payne er kjent for sin mørke humor og satiriske portrett av moderne amerikansk samfunn i filmene sine. Han vant en Oscar for beste filmatisering for sitt manus til «Sideways» i 2005. I fjor regisserte han filmen «Nebraska», et filmprosjekt som tok ham ni år å realisere.

Krymper folk

Den planlagte filmen, «Downsizing», finner sted i nær framtid der mennesker er i stand til å krympe seg til 1/8 av deres størrelse. Dette gjør de for å bekjempe overforbruk og den raske utarmingen av jordens ressurser. Småfolket lever på mindre mat, mindre land, og produserer mindre søppel. Etter hvert som historien utvikler seg oppstår det på grunn av ressursmangel lover i flere land som gjør at folk må krympes enten de vil det eller ikke.

Starten på filmen skal være lokalisert i Norge.

Etter Norgesbesøket i 2011 ble det stille om filmen. Helt til mai i 2013, da Adresseavisen møtte ham i Cannes. Da sa han at han fortsatt vurderte Fosen som innspillingssted for sci-fi-prosjektet sitt.

– Jeg hadde et langt opphold som filmskaper mellom «Sideways» i 2004 og «The Descendants» i 2011 fordi jeg jobbet med et prosjekt som delvis utspiller seg i Norge. Da jeg besøkte vakre Trondheim fikk jeg sett noen interessante, mulige opptakssteder. Det er mulig jeg vil vende tilbake til det prosjektet, sa Payne.

Nå virker det som om han har gjort nettopp det.

Da Alexander Payne var æresgjest under Kosmorama besøkte han Fosen. Han beskrev opplevelsen som vakker og vindfull. Foto: FREDERICK HOWARD