«Hele Norge baker»-vinneren Ida Gran-Jansen er nå i gang med et nytt bakeprogram på TV3. Gjennom 20 episoder skal hun friste oss med kaloribomber spesielt egnet for grenseløse søtmonser. Her er det ingen begrensninger i bruk av smør, sukker og hvitt hvetemel.

Ikke noe sunnhetstyranni

- Når du først skal bake kan du like gjerne gjøre det ordentlig med ekte og gode råvarer. Ærlige, gode smakskombinasjoner er hele hemmeligheten, sier Gran-Jansen som vant «Hele Norge baker»-konkurransen med sine rene smaker. Hun er langt mer opptatt av smak enn at kakene bare skal se lekre ut. Alle oppskriftene har hun utviklet selv, og det dreier seg om kaker, gjærbakst og desserter med en ny og kanskje utradisjonell vri.

Lite, men godt

- Jeg har en del grunnoppskrifter, og jobber ut ifra dem. Dersom du for eksempel har en god bolleoppskrift kan du utvikle den ved å tilsette karamell og sjokolade. Hemmeligheten er at det er nok av alt som er godt, og med tanke på kaloriinnholdet får vi heller spise litt mindre av godsakene, sier kakeeksperten.

Hun er lidenskapelig opptatt av alt som er søtt og godt. Nylig vant hun prisen for «Årets bakeblogg» med sin blogg «Cakeplease». I tillegg har hun gitt ut kokeboken «Fristelser».

- Det er en røff og rustikk kokebok med oppskrifter på mine favorittkaker.

Sjokolade og karamell

- Og hva er selve favorittkaken?

- Jeg er veldig glad i alt med sjokolade og karamell, og gjerne sammen. Søt sjokolade og litt salt karamell er en perfekt kakekombinasjon.

Denne uken var det premiere på «Idas fristelser» på TV3. Fram til jul sendes det fire episoder i uken, alle med et spesielt tema i hvert program.

- Vi har for eksempel fransk aften, en episode med italienske kaker og desserter, og en med bare sjokolade. Uken før jul blir det bare julebakst.

Enkel konfekt

- Har du noen superenkle tips til julesøtt?

- Du kan lage sjokoladekuler der du rører sammen dobbelt så mye sjokolade som fløte og former massen til kuler, for så å rulle dem i kakao. Det aller enkleste er selvsagt å kjøpe ferdig kvalitetsmarsipan og dyppe marsipanbitene i smeltet sjokolade.

- Blir du aldri lei av søtsaker?

- Nei, jeg blir aldri det. Det handler vel om å begrense mengden litt, smiler Gran-Jansen.