– Det har vært mye arbeid å sette seg inn i dette temaet, som jeg hadde lite kjennskap til før jeg fikk ideen til boka, sier Ranja Bojer (39).

Hun har bodd i Trondheim i 20 år, og mange kjenner henne fra plateforretningen Rotrock på Svartlamoen, som spesialiserte seg på reggae. Nå er hun DJ, uten at reggae er noe sentralt innslag i repertoaret.

Hun arbeider også i musikk- og filmavdelingen på Trondheim folkebibliotek og holder på med en masteroppgave om utviklingen av måten folk lytter til musikk på. Vinylplatenes oppblomstring de siste årene er et sentralt element i oppgaven.

Debutromanen hennes, «Alt annet enn sannheten», handler om noe helt annet. Bokas hovedperson Maria reiser til øygruppa Zanzibar i Tanzania for å finne en mann hun har et problematisk forhold til. Hun hadde sex med ham. Når hun kommer hjem, er hun smittet av hiv.

Oppgjør med fordommer

I tillegg til at boka tar opp et betent tema, er den også en skildring av det afrikanske miljøet Maria oppsøker.

– Jeg forsøker å ta et oppgjør med fordommer. Maria har hatt sex med en afrikaner. Når hun kommer hjem, oppdager hun etter hvert at hun har hiv. Det er fortsatt en skambelagt sykdom som de færreste tør å snakke høyt om. Boka stiller spørsmål ved om vi er blitt kvitt fordommene våre, sier Ranja Bojer.

På slutten av 80-tallet bodde hun i Tanzania i to år. Tjue år senere dro hun tilbake og fikk ideen til romanen som nå foreligger.

– Jeg har vært tilbake i Tanzania flere ganger. Man kan ikke sitte hjemme i Norge og beskrive Zanzibar. I Afrika finnes det dessuten mye mer litteratur om hiv enn vi har her hjemme, sier Bojer.

50 millioner er smittet

Anslagsvis 40 til 50 millioner mennesker er smittet av hiv i verden. Over 60 prosent av dem bor i Afrika sør for Sahara.

– Tanzania er slett ikke av de landene som er hardest rammet, men det var naturlig for meg å velge et land jeg kjenner. Når smitten har spredt seg raskere i Afrika enn i vestlige land, kan det ha sammenheng med at seksualmønsteret blant mange afrikanere er annerledes enn det som er vanlig hos oss. Myndighetene i flere land har dessuten nektet å ta tak i problemet. Enkelte statsledere benekter at homofili forekommer. Men hiv kan selvfølgelig også spre seg gjennom heterofil seksualitet og på andre måter. Heterofil sex er hovedsmittekilden i Afrika, sier Ranja Bojer.

Liten risiko

Hun mener det i dag er overraskende lite oppmerksomhet omkring sykdommen i Norge, enda 5-6000 nordmenn lever med smitten og flere hundre blir smittet hvert år. Innvandring fra Afrika og Øst-Europa har økt forekomsten av hiv de siste årene.

– Frykten for hiv var voldsom og temmelig overdrevet på 80-tallet. I dag er risikoen for å få sykdommen svært liten, og vi har fått medisiner som holder den i sjakk. Men i Afrika er det fortsatt et stort antall fattige mennesker som dør en smertefull død i skam, sier Ranja Bojer.

Kan leve vanlige liv

– Hvordan var det å leve seg inn i en romanperson som har en sykdom du selv ikke har erfaringer med?

– Det var ikke så vanskelig som jeg trodde, men det var tungt, og jeg ble lei meg. Som forfatter har man jo kontroll på historien man forteller, men jeg ble likevel grepet av den. En god del av det Maria opplever, kan jeg identifisere meg med. Dessuten er det slik at dem som får hiv, reagerer svært ulikt. For noen er det verdens undergang. Andre tar det ikke så tungt, for i dag er det er fullt mulig å leve et helt vanlig liv med sykdommen, i hvert fall i Norge.

Ranja Bojer er innstilt på å skrive flere bøker og har en idé til en roman nummer to. Men først skal hun gjøre ferdig masteroppgaven.