- Vi er utrolig takknemlige for at vi får denne anerkjennelsen. Vi er glad for at vårt tilbud, som retter seg mot småbarnsfamilier, får oppmerksomhet. Det er også viktig med tanke på vårt videre arbeid, sier Stine-Marte Willumsen, koordinator i Home-Start Familiekontakten (HSF).

HSF er et familiestøtte-program som ved hjelp av frivillige gir hjelp til med familier med små barn. Målet er å forebygge kriser, bekrefte foreldre og gi dem støtte og praktisk hjelp i hjemmet i en periode.

Så langt i år er det 85 familier som har fått støtte fra HSF, forteller Willumsen.

- Fortjener å bli sett

I juryens begrunnelse heter det at «Home-Start er et eksempel på godt frivillig arbeid».

Og videre: «Det ivaretar verdiene i frivilligheten som handler om nærhet, raushet og respekt, i møte mellom mennesker. I tillegg til hjelpen fra de frivillige familiekontaktene er Home Start opptatt av familiens totale situasjon, og bidrar til oppkobling med annen hjelp når familiene ønsker dette. Dette tiltaket har vært drevet i en årrekke, og de frivillige her fortjener virkelig å bli sett. Frivillighetsprisen vil være  et godt og synlig håndslag i så måte».

Nærmere 80 familier i Trondheim får hjelp av cirka 65 frivillige familiekontakter. De frivillige rekrutteres og veiledes av Kirkens Bymisjon, som driver programmet.

Ifølge HSF er familie som får hjelp fra alle deler av byen, de har variert bakgrunn og sammensetning og ulike utgangspunkt for å be om hjelp. Familiene gir gode tilbakemeldinger på tjenesten.

Festforestilling i kveld

Selve prisen består av 25.000 kroner og statuetten «Skrog». Den deles ut under en festforestilling i Ila kirke i kveld klokken 19.

På programmet i år står blant annet «Prøysens verden for alle», Marianne Meløy og Trondhjems Studentersangforening. Konferansier er Mona Grudt, og det er gratis inngang. Billetter er tilgjenglig på Bytorget, Rådhuset, Kulturenheten (Dronningens gate 1b), Kultursenteret ISAK og på frivilligsentralene i byen.

I tillegg til ordfører Rita Ottervik (Ap) har jurykomiteen bestått av Tone Stav (H), Espen Agøy Hegge (KrF), Otto Albert Hammervold (H) og kommunaldirektørene Helge Garåsen og Gunn Røstad.

Frivillighetsprisen 2013 gikk til korpsnestor Helge Tiller.