De siste årene har Grammy-nominasjoner drysset over musikkmiljøet i Trondheim og utøvere fra byen. Trondheimsolistene har vært nominert seks ganger. Produsentene Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen i Stargate har vunnet Grammy to ganger, i 2009 og 2011.

I går ble offentliggjorde Grammy  årets nominasjoner, og det ble kjent at Nidaros domkor er nominert til den prestisjefylte musikkprisen i kategorien beste korframføring. Nominasjonen får koret for sin innspilling av Torbjørn Dyruds verk «Out of Darkness».

Plata er produsert av Morten Lindberg i plateselskapet 2L, som også er nominert i år, for 20. gang siden 2006.

Også filmmusikken til Disneys animasjonsfilm «Frost» er nominert i to kategorier. Her har komponist Frode Fjellheim og koret Cantus fra Trondheim sentrale roller.

- Har fått oppmerksomhet

Hva er årsaken til at Trondheim utmerker seg i dette selskapet?

Øyvind Gimse, kunstnerisk leder for Trondheimsolistene, mener at det er flere grunner - én av dem er det gode musikkmiljøet i Trondheim.

- Musikkmiljøet i Trondheim er veldig godt. Vi gjør ting på vår måte, og det vi tror er bra. Når omverdenen får høre det, liker de det ofte også. Vi vet at Trondheim er provins, kanskje nettopp derfor får vi være litt i fred og gjør de tingene vi liker. Vi tenker ikke mye på hva vi tror folk vil like.  Dermed bygger vi kvalitet, og det er det det handler om, mener Gimse.

Han mener Stargate er et godt eksempel.

- De begynte nærmest på gutterommet og jobbet med det de likte. Så har de tort å ta spranget til utlandet, sier Gimse.

- Kvalitetsstempel

- Trondheimsmiljøet er heller ikke opptatt av sjangerboksene, det er åpenhet mellom musikkstiler. Det viser seg at vi har mye å tilføre hverandre og mye å lære av hverandre. Musikkmiljøet i Trondheim er veldig rikt, ikke minst med tanke på byens størrelse. Det er helt unikt. Bare se på alle festivalene fra Pstereo til Transform og Trondheim kammermusikkfestival, sier Øyvind Gimse.

Dessuten har plateselskapet 2L stått på for å gi blant andre Trondheimsolistene oppmerksomhet.

- Plateselskapet 2L som mange av oss har brukt, har jobbet aktivt inn mot det amerikanske markedet. 2L har også ligget i forkant av den teknologiske utviklingen, blant annet var 2L og Trondheimsolistene først ute med å lage Bluray. Dette gjør at innspillingene har fått oppmerksomhet, og mange har fått gode anmeldelser i musikkmagasiner. Dermed har ballen begynt å rulle, sier Gimse.

At mange i Trondheimsmiljøet er internasjonale, drar på turneer og har kontakter verden over, er nok heller ingen ulempe, mener han.

- Jeg tror at Trondheim etterhvert har fått et kvalitetsstempel på grunn av blant annet jazzmiljøet og kammermusikkfestivalen. Folk stoler på det som kommer herfra, mener Øyvind Gimse.