- Jeg lever her og nå, og hva som skjer etter sesongen har jeg ikke noe svar på i dag. Slik har jeg levd over halve livet mitt, sier Bjørgen.

- Men jeg håper at jeg en dag blir lei og at motivasjonen blir borte til å gjøre jobben som kreves. Da blir nok skiene lagt på hylla, sier Bjørgen.

I 2016 er det ingen store mesterskap, bortsett fra Tour de Ski. Men hun har ingen problemer med å motivere seg. Marit elsker jobben sin. Når man har smakt på noe godt, vil man bare ha mer. Hun sier det blir litt som en liten unge som har smakt på godteriskåla.

Årets trønder - kandidat 1: Slipper til outsideren

Et godt år

Marit Bjørgen beskriver 2014 som et veldig godt år, både sportslig og privat. For tredje gang er hun nominert til Årets trønder, senest i fjor. Og det setter hun stor pris på, men i likhet med Tour de Ski har hun aldri gått helt til topps.

OL i Sotsji var det største målet i 2014 og der lyktes hun, med bl.a. gull på 15 km. – Jeg har gjort det veldig godt i sporet og har lyktes i mesterskap, det har vel inspirert og gått hjem hos trønderne.

Å vinne OL-gullet var veldig spesielt, mener Bjørgen. Dagen før hadde Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

Gikk for broren

- Det ble en brutal start på OL. Men de hadde et ønske om at vi skulle gå for bror til Astrid, og det gjorde vi. Det ble en slags jobb den dagen, der idrett betød veldig lite. Du får en påminnelse om hvor sårbart livet er.

- Vi så omsorgspersonen Marit Bjørgen den dagen. Hvordan er det å være hensynsfull og omsorgsfull, og samtidig ha fokus på seg selv?

- Jeg er meg selv, jeg driver en individuell idrett, og blir litt egoistisk innimellom. Samtidig bryr jeg meg om mine lagvenninner, lagvenninner som var stekt preget av dødsfallet. Det ble en spesiell dag. Men vi står sammen, vi er kommet enda nærmere hverandre etter dette.

Marit-sprinten

- Du bryr deg også om nærmiljøet. Du har lokale sponsorer. Hvorfor er det så viktig for deg å arrangere Marit-sprinten hvert år?

- Jeg er jo trønder, og er stolt over å komme fra Rognes og Midtre Gauldal. Der vil jeg arrangere skirenn, samle alle til aktivitetsdag, konkurrere litt, og ha det artig. Jeg vil gi noe tilbake til alle dem som har støttet meg. For meg har idretten betydd mye, og for den personen jeg er.

- I sommer gikk du og fotballspilleren Brede Hangeland ut mot individualismen og egoismen i idretten. Hvorfor er det så viktig?

- Vi skal tenke over hvor vi egentlig kommer fra. Hvorfor har vi kommet dit i dag? Jo, fordi klubbene, lagkompiser, trenere og alle frivillige som har vært med fra jeg var liten og til jeg ble levert til landslaget. Det er de som har betydning for at jeg ble den jeg ble.

Kniver mot Johaug

I starten på inneværende sesong har Bjørgen så langt hatt Therese Johaug som sin fremste utfordrer. På Lillehammer spurtslo hun Johaug og sikret tourseieren. Selv trillet Bjørgen terningen til en femmer over egen innsats på Lillehammer. Sekseren ville hun spare til senere i sesongen.

Johaug og Bjørgen har stort sett byttet på å vinne løp. Bjørgen er ikke redd for at hun er kommet for tidlig i form. Det er om lag to måneder til VM starter i Falun, og knappe tre uker til Tour de Ski.

- Det er mulig å være jevnt god hele sesongen. Mot VM handler det om å få overskudd, mener Bjørgen. Samboer Fred Børre Lundberg tror Marit mangler litt på at toppformen er inne, og det er kanskje like greit på denne tiden av sesongen.

Artig på jobb: I 2016 er det ingen store mesterskap, bortsett fra Tour de Ski. Men Marit Bjørgen har ingen problemer med å motivere seg. Hun elsker jobben sin. Foto: Morten Andersen
Gatemagasinet Sorgenfri var den første kandidaten til Årets trønder. Foto: glen musk