Titanfall var først ute med jet-packs. Årets største gimmick i FPS-sjangeren.

Hearthstone

iOS / Android / Windows / Mac OS X / Windows 8 Touch

For første gang siden Adresseavisens spillredaksjon ble opprettet i 1997 (ja, vi har faktisk holdt det gående så lenge) så finner vi et gratis spill helt på topp når årets skal gjøres opp. Blizzard Entertainments «Hearthstone» feide teppet med alle andre kandidatene og var uten unntak alle soleklare favoritt nummer en. Når dette virtuelle kortspillet setter sine klør i deg er det umulig å unnslippe. Like avhengighetsskapende som lutefisk og ribbe til jul. En enorm triumf i et landskap der begrepet «gratis» helt har mistet sin opprinnelige betydning. «Hearthstone» har i skrivende stund tre ganger så mange spillere som «World of Warcraft». Hvilket ikke sier så lite med tanke på at det spillet nå har 10 millioner abonnenter...

Destiny

PS3/PS4/XBox 360/XBox One

Sjangeren «actionrollespillskyter» finnes egentlig ikke, men Destiny viser at den finnes likevel. Skyting? Jepp. Personlighet? Absolutt. Frihet? Definitivt. Denne kjempen måtte med på lista i år, til tross for flere bugs enn insektsamlingen ved British Museum.

Mario Kart 8

Wii U

Får du uventet besøk av folk som du egentlig ikke har noe til felles med? Kommer det unger innom som kjeder seg? Da trenger du Mario Kart 8, det villeste racet i verden, og du trenger ikke tomprate mer. Bilspill som ikke er bilspill, bare reinhekla moro. Best når du får dunke andre ut av banen. Verst når andre dunker deg ut av banen.

Dark Souls II

PS3 / PC / Xbox 360

Forrige konsollgenerasjon gikk ut med et fyrverkeri i selskap med From Software og «Dark Souls II». Ikke bare forbedret denne oppfølgeren mange små irritasjoner fra originalen, men den fikk også tre store tilleggsoppdateringer som på mange måter var bedre enn hovedspillet.

Diablo III: Ultimate Evil Edition

Xbox One / PS4

«Diablo III» var på alle måter så mye bedre på den nye generasjonens konsoller at selv PC-spilleren ble misunnelige. Det å kunne lene seg tilbake i sofaen og gå på skattejakt i Sanctuary ble en av årets store spillopplevelser.  En spillopplevelse som takket være Bizzards stadige oppdateringer aldri tok slutt.

Titanfall

Xbox One / Xbox 360 / PC

2014 var året der alle skytespill med respekt for seg selv utstyrte deg med jetpack på ryggen slik at du kunne hoppe høyt. «Titanfall» var først ute ( «Destiny» og «Call of Duty: Advanced Warfare» fulgte hakk i hæl). Mange var skuffet på grunn av utelatelsen av en solo-kampanje, men multiplayer-delen gjorde mer enn godt nok opp for dette. «Titanfall» er i en særklasse hva multiplayer-skytespill gjelder. Og nå nesten ett år senere føles det fortsatt nytt og friskt.

Middle-earth: Shadow of Mordor

PC/PS3/PS4/XBox 360/XBox One

Tolkien var vel ikke mye involvert i handlingen i dette spillet, som er lagt til tida mellom Hobbiten og Ringenes herre. Men kanskje ville han likt eventyrene til smårare Talion likevel, i det han tar opp kampen mot Sauron og hans onde flokk. Vi ble ikke bestukket til å like det heller.

Call of Duty: Advanced Warfare

PC / Xbox One / Xbox 360 / Playstation 4 / Playstation 3

Den årlige utgaven av «Call of Duty» ga serien en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning etter at hele franchisen så ut til å ha stivnet i «Call of Duty: Ghost». 2014 var året for jetpacks og ingen hoppet høyere og fløy raskere enn soldatene i «Advanced Warfare». Den beste multiplayer-opplevelsen fra serien på svært mange år.

South Park: The Stick of Truth

PC / Xbox 360 / PS4

Årets morsomste spill - ingen konkurranse. «The Stick of Truth» ga oss et South Park -univers gjenfødt som rollespill. Komplett med hekser, alver og Cartman som trollmann. Gjengivelsen av South Park -universet var så perfekt her at du til tider var i tvil om du så på TV eller spilte et spill. Og vitsene var de beste i serien noensinne.

Årets største skuffelse:

Halo: The Master Chief Collectiom / Driveclub

Xbox One / Playstation 4

2014 var året der det å gi ut frynsete alpha-koder tydeligvis var siste skrik. «Driveclub» har nå vært ute siden 8. oktober, «Halo: The Master Chief Collection» siden 11. november. Ingen av de to spillene er i nærheten av å fungere slik de var ment å gjøre. Per dags dato så har «Halo» blitt plastret på hele syv ganger og fortsatt så er multiplayer-delen av spillet ikke engang i nærheten av å funke slik den er ment å gjøre. Master Chief -samlingen har blitt en skamplett både for Microsoft og Halo -arven. Og dess mindre sagt om Driveclub sin fullstendige ødelagte online-del, jo bedre.

Denne listen er satt sammen av individuelle lister fra Arve Bremseth, Jonas Nilsson, Jonas Ravn, Steinar Åsheim og Frode Singsaas