Granskningen konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sier en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters natt til torsdag lokal tid. CNNs kilder tror amerikanske myndigheter kan komme til å offentliggjøre konklusjonen allerede torsdag.

Sony besluttet onsdag å avlyse den planlagte premieren på actionkomedien «The Interview» som følge av at en rekke store kinobedrifter dropper å vise filmen etter terrortrusler fra hackere.

Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, handler om en talkshow-vert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Viser til 11. september

Denne uken advarte gruppen som kaller seg Guardians of Peace, som er et navn Sony-hackerne har brukt i tidligere sammenhenger, kinoer mot å vise filmen. De truet med hevn og ba publikum holde seg unna kinosalene. Trusselens avsendere refererte også til terrorangrepet i USA 11. september 2001.

- I lys av beslutningen fra flertallet av våre utstillere om ikke å vise filmen «The Interview», har bestemt å ikke gjennomføre den planlagte kinopremieren 25. desember, opplyser Sony i en uttalelse onsdag.

Kilder nær etterforskningen av datainnbruddet mot Sony 25. november, har tidligere nevnt Nord-Korea som hovedmistenkt, men USA har ennå ikke offentlig anklaget Pyongyang for å stå bak. Nordkoreanske diplomater har dessuten har avvist anklagene, selv om nordkoreanske myndigheter har beskrevet filmen både som «terrorisme» og «en krigshandling».

- Sony Pictures er blitt offer for et kriminelt angrep som mangler sidestykke, mot våre ansatte, kunder, og virksomhet. Vi er svært lei oss over denne voldsomme innsatsen for å stanse visningen av filmen, heter det i uttalelsen fra Sony onsdag kveld.

- Hackerne vant

En rekke, store kinobedrifter i USA har kunngjort at de ikke vil vise filmen 25. desember. De viser til sikkerhetstrusler fremsatt av hackerne som brøt seg inn i Sonys datasystemer forrige måned.

- Vi respekterer og forstår våre partneres beslutning og deler selvsagt deres omtanke for ansatte og kinogjengere, heter det fra Sony.

Rob Lowe, som er blant en rekke stjerner med cameoroller i filmen, uttrykte sin overraskelse på Twitter onsdag:

- Wow. Alle bukket under. Hackerne vant. En full seier for dem. Wow, sier han.

Gebrokkent engelsk

Sonys beslutning om å avlyse hele Nord-Amerika-premieren 1. juledag er det hittil klareste tegnet på at hackernes innflytelse vokser.

- Husk 11. september 2001. Vi råder deg til å holde deg for seg selv og unna stedene på det tidspunktet (Dersom huset ditt er i nærheten, bør du reise bort), heter det blant annet i trusselen som tirsdag ble publisert på gebrokkent engelsk fra gruppen Guardians of Peace.

Det er den samme gruppen hackere som hevder å stå bak datainnbruddet hos Sony 24. november. Hackerne har allerede skapt overskrifter med en rekke lekkede Sony-dokumenter.

FBI etterforsker datainnbruddet, og amerikanske sikkerhetsmyndigheter sa tirsdag at «det ikke finnes noen troverdig etterretning som tyder på at det er noen aktive angrepsplaner mot kinoer i USA».

En kinoplakat for filmen «The Interview» fotografert i Los Angeles tidligere i desember, før kinoene og filmstudioet Sony besluttet å avlyse premieren 1. juledag. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB scanpix
Manusforfatter Dan Sterling (fra venstre), hovedrolleinnehaver Seth Rogen, regissør og produsent Evan Goldberg og produsent James Weaver poserer under premieren for actionkomedien «The Interview» i Los Angeles 11. desember. Sony Pictures har besluttet å avlyse kinopremieren i USA 1. juledag i kjølvannet av en terrortrussel fra hackere. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB scanpix