Reiser ikke alene: Rolf Kristian Larsen er en av skuespillerne som skal promoteres gjennom Northern Lights. Hans gjennombrudd var i filmatiseringen av Tore Renbergs roman «Mannen som elsket Yngve». Foto: Pressebilde, Nationaltheatret

Northern Lights er et nytt prosjekt som jobber med å promotere nordiske skuespillere under den 65 filmfestivalen i Berlin, også kalt Berlinalen. Det har vist seg at nordiske skuespillere ikke er så synlige internasjonalt, og prosjektet ønsker å promotere et utvalg skuespillere og introdusere dem for den internasjonale filmindustrien. Det forteller Mika Ore, daglig leder i Norsk Skuespillersenter og en av initiativtakerne til Northern Lights.

Prosjektet begynte som et norsk initiativ, men etter hvert fikk de flere nordiske samarbeidspartnere med på laget. Norsk Skuespillersenter er arrangør for prosjektet, Norsk Skuespillerforbund, Scandinavian Locations og TM Studio er samarbeidspartnere, og Norsk Filminstitutt har fungert som veileder.

–Målet er å få det til å bli et fast program under Berlinalen, sier Ore.

En gylden mulighet

Skuespillerne har selv søkt om å få være med på promoteringsprosjektet, og 25 til 30 av søkerne har blitt valgt ut. Espen Klouman Høiner, kjent fra «Bare Bea», «Reprise» og flere teateroppsetninger på Trøndelag Teater, er en av de utvalgte.

–Det er veldig spennende å bli valgt. Dette er en fin mulighet til å komme i kontakt med den internasjonale bransjen, sier Klouman Høiner.

Skuespilleren søkte på prosjektet fordi han ble tipset om det av en venn, og han beskriver det som en gylden mulighet for norske skuespillere til å vise seg litt frem.

Opplegget skuespillerne får ta del i foregår 9. februar 2015 i Berlin, samtidig som filmfestivalen. Skuespillerne får være med på speed dating, brunsj og en galla/et rød løper-arrangement med representanter fra den internasjonale filmindustrien. Dette er for at gjengen skal få mingle seg med innflytelsesrike personer og drive nettverksbygging. Northern Lights tilbyr skuespillerne hotellopphold, pressedekning under arrangementet, fotoshoot med en kjent fotograf, nordiske/tyske designerklær som de får ha på seg på den røde løperen, og en presentasjon av deres showreel for viktige folk i bransjen. En showreel er en kortfilm som viser klipp fra skuespillerens tidligere filmer.

–Det er full pakke for dem som har fått plass, sier Ore og småler.

Men selv om skuespillerne er der for å bli profilert for den internasjonale filmbransjen, tror ikke Høiner at det kommer til å bli noen konkurranse mellom skuespillerne under opplegget.

–Jeg frykter ikke noen konkurransementalitet der borte.

Høiner forteller om agenten sin, som representerer flere nordiske skuespillere, og at hun pleier å si at norske skuespillere er flinke til å heie på hverandre i stedet for å konkurrere mot hverandre.

–Jeg tenker det blir en hyggelig opplevelse i Berlin og en morsom erfaring, sier han muntert.

True Blood-stjerne

Ore forteller at de kandidatene som ble valgt ut er de som er salgbare for internasjonale castere. En caster er en person som har ansvar for å finne skuespillere til filmroller. Flere castere og regissører var med å bestemme utvelgelsen. Hun forteller videre at valgene var basert på skuespillernes erfaring, utseende og hva som er attraktivt blant dagens castere og i filmbransjen.

De mest kjente skuespillerne som er valgt til å bli med i Northern Lights-prosjektet er; Espen Klouman Høiner, Gard Eidsvold, Gitte Witt - kjent fra «Pornopung», Julia Schacht - kjent fra «Naboer», Guro Nagelhus Schia - kjent fra «Anna Karenina», Rolf Kristian Larsen - kjent fra «Mannen som elsket Yngve» og filmene om Jarle Klepp, Mariann Saastad Ottesen - kjent fra «Tatt av kvinnen» og «Lilyhammer», Nils Jørgen Kaalstad - kjent fra «Fatso» og «Lilyhammer», Laura Bach (DK) - kjent fra «Den som dreper», og Allan Hyde (DK) - kjent fra «True Blood».

De resterende utvalgte er; Lise Risom Olsen, Dagny Backer, Inga Lilleaas, Magne Håvard Brekke, Emil Johnsen, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Munk (DK), Pelle Heikkilä (FI), Joi Johansson (IS), Thora Karitas (IS), Lisette Pagler (SE), Lina Ljungqvist (SE), Fredrik Wagner (SE) og Lærke Winther (DK).

Et hjertebarn

Det er Norsk Skuespillersenter som dekker kostnadene for prosjektet, og dette er første gangen et slikt prosjekt etableres i Norden.

–Vi ser et behov for dette prosjektet og da bruker vi av våre midler for å realisere det, sier Ore.

Hun sier videre at Northern Lights har et begrenset budsjett, og at de derfor er avhengige av at mange jobber dugnad for prosjektet. Håpet er at det kan bli et årlig arrangement som er støttet av de andre nordiske landene som et samarbeidsprosjekt i framtiden.

–Dette er et hjertebarn for oss ettersom vi synes skuespillerne fortjener å bli vist frem til verden.

Ingen offisiell tilknytning til Berlinalen

Filmfestivalen i Berlin har sitt eget promoteringsprogram for skuespillere, Shooting Stars, som er den mest kjente skuespillerarenaen under festivalen. Ore forteller at Northern Lights ikke har noe ønske om å konkurrere med Shooting Stars.

–Tvert imot ønsker vi heller å samarbeide med dem hvis de ønsker det, sier hun.

Opplegget til Northern Lights foregår på siden av Berlinalen, og de har ingen offisiell tilknytning til festivalen enda. Ore forklarer at det er fordi Northern Lights er et prøveprosjekt og at de må etablere seg ordentlig før de forhåpentligvis får bli en del av filmfestivalen.

Må være selektiv

Ore forteller at Northern Lights i første omgang er et prosjekt som kun dreier seg om promotering under filmfestivalen i Berlin i 2015. De har flere tanker om videreutvikling av prosjektet, blant annet ønsker de å få til et lignende program på andre festivaler, i tillegg til at de håper at dette blir et fast prosjekt under Berlinalen.

–Vi ønsker ikke å slippe skuespillerne som en stein når det her er over, sier Ore og ler.

Espen Klouman Høiner har ikke tenkt så mye på hva han håper på å få ut av Northern Lights programmet. Han forteller dog at han ikke har noen voldsomme drømmer om å komme seg ut av Norge og over i internasjonalt farvann.

–Jeg har ingen ønsker om å være med på alle produksjoner bare fordi de er internasjonale, jeg må fortsatt være selektiv og finne et prosjekt jeg liker, sier han.