- Nå er vi nummer tre på Itunes-lista. Vi hadde ingen anelse om at dette kunne skje, vi har jo ikke vært borti noe lignende før. Nå når vi nye høyder for hvert minutt, bokstavelig talt, flirer damene.

Sikter mot stjernene

Sangen «Har du fyr» ble utgitt på tirsdag og havnet ganske fort på en 27. plass, hvilket de fikk beskjed om at var «slett ikke så verst». Med litt drahjelp fra sosiale medier ble de imidlertid vitne til et durabelig hopp oppover lista over låter som lastes ned fra Itunes, og i 14-tiden torsdag lå altså sangen helt oppe på tredjeplass.

- Vi satser på toppen til julaften, fastslår de, halvt i spøk, halvt i alvor.

Det er altså ikke garvede artister vi prater med, men én klinisk sosionom og avdelingsleder ved Lade Behandlingssenter, Åse Prestvik, og én klinisk barnevernspedagog og familieterapeut ved samme behandlingssenter, Ingebjørg Flatås.

Siden 2008 har de to jobbet med å få pårørende mer involvert i rusbehandling. I forbindelse med dette arbeidet laget de i 2013 en informasjonsfilm, i tillegg til at de selv begynte å synge sangen «Har du fyr» av Ola Bremnes på kurs som de holdt.

Skulle bare være gave-CD

Etter gjentatte positive tilbakemeldinger dukket ideen opp om å synge sangen inn på en CD for å gi til pasienter og pårørende, familie og venner. Produsent Tormod Leithe insisterte imidlertid på at de skulle gjøre det skikkelig, slik at sangen kunne spilles på radio og på Itunes og Spotify. Dit kom den ved hjelp av Roar Øien ved Tyriot Musikk.

- Vi begynte bare å le, forteller Prestvik.

Av relevant erfaring er det Flatås som kan vise til mest aktivitet rent musikalsk. Likevel viser hun mest til fem storebrødre og noen nevøer som synger i Hauka mannskor, der hun av naturlige grunner aldri fikk innpass, som sitt musikalske alibi.

De to gikk uansett med på at sangen kunne sendes til Oslo for en kvalitetssjekk, og til slutt ble resultatet noe helt annet enn en gave-CD. Ola Bremnes gav sitt villige samtykke, og tirsdag denne uken ble de to altså utgitte artister.

- Men dette er jo ikke for å bli kjent, sier Prestvik.

- Snakk for deg selv, avbryter Flatås.

- Jeg har alltid gått med en hemmelig drøm om å bli Norges nye Susan Boyle, fleiper hun.

Ledd i markedsføring

Bak fleipinga ligger likevel et alvor. Arbeidet med å inkludere familie og pårørende i rusbehandling er på mange måter et nybrottsarbeid.

- Familieterapien har ikke så stor plass i psykiatri eller rusbehandling. Dette er et paradigmeskifte i rusbehandlinga. Det å trekke inn pårørende og familie gir en helt annen effekt enn det å kun behandle den rusavhengige, forklarer Prestvik.

Lade Behandlingssenter eies av Blå Kors. I filmen «Den usynlige muren», produsert av Jøran Wærdahl ved trondheimsfirmaet Klipp og Lim, stiller en trønderfamilie opp og forteller sin historie om rusmisbruk og deres vei ut av det sammen. Det var da filmen hadde premiere i fjor, at Flatås og Prestvik fremførte sangen for første gang.

Berører mange

- Teksten passer godt til våre erfaringer om at alle trenger faste holdepunkter og støtte for å gjennomføre større endringer i livet. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger om at både pasienter, pårørende og fagfolk berøres av tekst og melodi, forteller de.