Den Store Julereisen har en grov geografisk rød tråd og er innom alle verdensdeler. Vi begynner i Trøndelag og reiser nordover og deretter over Nordsjøen i vest. Videre drar vi til til det amerikanske kontinent, fra vest til øst og så sydover.

Derfra bærer det til en ny verdensdel før vi drar videre vestover gjennom Asia, og etter en liten visitt til Europa, drar vi til Afrika.

Tilbake til Europa, litt på kryss og tvers før vi ender opp i Norge. Først på Østlandet, deretter Sørlandet og opp langs kysten til vi avslutter i Trøndelag.

Skriv alle svarene på et ark, i riktig rekkefølge, og send til:

Adresseavisen, boks 3200, Sluppen, 7003 Trondheim

eller på epost til:

julereisen@adresseavisen.no

Vi må ha svarene innen søndag 4. januar.

Svar og vinnere finner du i Ukeadressa 17. januar.

ETAPPE 1

1. I en nabokommune til den vi skal frem til, måtte i år han gå som for noen år tilbake trakk seg. Han ble i år avløst av en «bror» som er herfra. Kommunen forbindes også med han som mange vil snakke med i påsken. En statsminister herfra fikk en medalje som bare ble delt ut ti ganger etter 1945, den er nå avskaffet.

2. Politiet twitret og ønsket sportsankeret velkommen til denne kommunen. De som har svingt seg her i mange år, ble norgesmestre. En bedrift her er neppe begeistret for mediekrisen, og en klubb får et viktig opprykk. Her var han født som ble stortingsrepresentant for tre partier og hadde syv barn som ble skuespillere.

3. Noen av dem som er mye mindre enn de som vanligvis holder til i det området vi skal frem til, er enestående i Norge og Europa ved at de er særdeles hjemmekjære. I distriktet der området ligger, var det i høst musikk-bråk uten musikk. Fra distriktet kommer både han som for et par år siden fikk en internasjonal litteraturpris og han med det gastronomiske tilnavnet som gjorde en omdiskutert overgang.

4. Denne øya har i år, som flere ganger tidligere, kommet med på en internasjonal liste over anbefalte reisemål. I sommer fikk vi på NRK se og høre en kjent trubadur fra en by like ved. Han vandret på stranden her med tro på morgendagen. Her er gjort opptak både til fjernsynsserie og film, i en av dem ble hovedrollen spilt av hun som er samboer med et meget kjent tv-personlighet.

5. En prestegård, husdyr, sterk populærmusikk, islam og Østen-pregede åndsretninger forbindes med denne øya. Årene gikk og mange gikk, noen få er der fremdeles. Også i sommer ble det arrangert en festival her som ivaretok protestene, alternativene. Et band som laget en plate med et tall i tittelen hentet fra det siste skriftet i en kjent bok, bærer øyas navn.

6. I mai skjedde det en internasjonal, konkret protest mot planlagt virksomhet i nærheten av dette området. En tid før 2. verdenskrig var området privat eid. I høst har det på NRK1 vært vist seks programmer herfra. Områdets navn forekommer i den engelske tittelen på filmatiseringen av en bok av en kjent thrillerforfatter fra 60- og 70-tallet. En av hovedrollene ble spilt av en som hadde viktig rolle i en film om et presidentmord.

7. Alle gode ting er tre. Denne gang bringer kjærligheten en sjømann som kommer fra et sted i Norge, der en avlysning skapte stor skuffelse, til denne byen, der man ikke skal gå alene. Byen hadde i 2008 samme status som en norsk by, i begge byer har det i høst vært stor sportslig frustrasjon.

8. En ny tiltrådte og en gikk av på et møte i september i denne byen. Hendelser rundt en som omtrent samtidig avsluttet et omdiskutert virke i en naboby, fikk bred mediedekning i Norge. Byens navn er det samme som en by i en annen verdensdel, der det i 60 år har vært et kulturarrangement som inspirerte til et tilsvarende, med nesten like lang levetid, i en norsk by.

9. Is og ild er stikkord for noe som følges av mange og som er laget i og rundt denne hovedstaden. En nordmann har vært med. Is var også årsaken til en over 100 år gammel dramatisk hendelse med utgangspunkt her. Mange mener at en legendarisk fotballspiller herfra var det han het.

10. Norge måtte avbryte en romferd, men i denne provinsen kom man helt i mål. Et historisk fangstanlegg som representerer et teknologisk gjennombrudd, ble åpnet i oktober. Provinsen har sitt navn etter en av døtrene til den mektige dronningen med samme navn som en romanfigur hos en norsk nobelprisvinner.

11. De begynte så lett og gjorde det igjen i år sammen med en svenske. De har i år fått tidenes høyeste norske plassering på en liste. Tre ganger har de fylt en særpreget konsertarena i denne byen, som er kjent for en annen kunstsjanger. En norsk sangerinne og idrettsutøver har fått hver sin stjerne et sted i byen.

ETAPPE 2

12. Gateprotester og portforbud preget denne byen/forstaden og avisforsider både tidligere i år og i november. Byen har samme navn som en idrettspersonlighet som gikk av i fjor og ikke har vært så lett å erstatte.

13. To nordmenn fikk her i høst en alternativ pris, «kopi/parodi-pris», der en spesiell utkledning var en viktig faktor. Ved en verdenskjent undervisningsinstitusjon her er et norsk firma – som har en original logo, gjør ting annerledes og i høst måtte gå til oppsigelser – brukt som business case. Institusjonens navn er også navn på et transportmiddel som under 2. verdenskrig ble brukt til utdanning på et sted med et navn som refererte til Norge.

14. Utenfor kysten av dette landet ble det i vår gjort et funn som mange mente kunne være vrakrester av en berømt tremaster, men dette ble avkreftet av en FN-organisasjon i oktober. For nesten fem år siden skjedde en stor ulykke her, mye hjelp kom utenfra. I verdensdelen der landet ligger, er det bare det og et annet som har et offisielt (verdens)språk som ingen andre har.

15. Den norske regissøren som debuterte med filmen som fikk samme tittel som et humorprogram i NRK alle ukedager, skal nå lage en film i Hollywood basert på historien om en tøff kartell-kvinne i landet vi skal frem til. Hovedrollen skal spilles av en kjent stjerne som nå har funnet tilbake til en annen kjent stjerne – de to besøkte Norge under en fredsprisutdeling på 2000-tallet. Landet er det eneste i denne delen av verden som grenser til to hav.

16. Hun som er glad i spesielle belter og nå har alle sammen, er født i denne byen. En nobelprisvinner som skrev en bok om en varsling, som også ble en film, bodde her noen år. I en arvefølgekrig ble et av Storbritannias største sjøslag utkjempet i området utenfor byen.

17. Ekspertene latterliggjorde han som i år kunne feiret sin 100. fødselsdag. Men hans teori om spesielle måter å forflytte seg på i en fjern fortid, vinner gjenklang, ikke minst på grunn av funn på et sentralt arkeologisk sted i dette landet – det er ett av to land på kontinentet som ikke grenser til det største landet.

18. De som danset med en fremmed, avsluttet i år virksomheten under et kulturarrangement med et navn som også er navnet på den øya – i et geografisk selskap – vi skal til. Hit kom den store oppdagelsesreisende for å se på en spesiell passasje. Navnet på skipet hans er senere benyttet på en kjent ferge.

19. En som har møtt mye kritikk i høst, forlot før det var slutt et viktig møte – med avgrenset deltakelse – i denne delstatshovedstaten. En etter hvert kontroversiell, meget høyt dekorert øverstbefalende, hadde hovedkvarter her under 2. verdenskrig. I fjor samlet man her et orkester med over 7000 medvirkende.

20. I denne delstatshovedstaden i et land der kongemakten går på omgang, ligger et av seks «land» i verden som har utgangspunkt i en fattig snekker fra et av våre naboland. Der er det i år åpnet et miniland med tema fra seks filmer. Byen ligger lengst syd på en halvøy, mens et strede skiller den fra en øystat som ikke var spesielt ivrig etter å bli selvstendig.

21. Et symbol tatt i bruk i denne byen i høst markerte ikke beskyttelse mot påvirkning ovenfra. Byen har kyst mot et stort hav, som har ti tilgrensende land. På 1800-tallet ble byen okkupert av et land som gjorde det til en koloni, senere kom hele halvøya med. Etter nesten 100 år ble det endringer i tilhørighet. Norske misjonærer har arbeidet her.

22. Nesten 40 år etter en krigsavslutning har den ene parten nå åpnet for å selge våpen til den andre. I år var det på en internasjonal festival premiere på en spillefilm regissert av en nordmann. For ti år siden laget han en film fra dette landet, om en lang reise for å finne en far. Landet har en sterkt voksende økonomi og har i år hatt celebert norsk besøk.

ETAPPE 3

23. En organisasjon for menneskerettigheter har utgangspunkt i tre byer. I høst fikk den en norsk pris – oppkalt etter en som blant annet var mangekjemper – men tok ikke sjansen på å motta pengene som fulgte med. Vi skal til en av byene; hovedstad i en delrepublikk. Fotballklubben her spilte i fjor i Europa League mot en norsk klubb. Byens navn er også navnet til en kjent filmregissør – en av filmene fikk åtte Oscar – som mottok en meget kontroversiell heders-Oscar.

24. I februar ble det i denne byen satt en ny verdensrekord i friidrett (innendørs). Han som hadde rekorden tidligere, er fra det landet byen ligger i, han vant 6 VM i sin øvelse gjennom 13 år før århundreskiftet. Senere i år har byen og provinsen med samme navn, vært mye fremme i nyhetene i forbindelse med maktkamp der et annet land spiller en sentral rolle. Begrepet «uavhengighet» tolkes her helt ulikt.

25. I juni gjorde denne byen det samme som en norsk by senere på året ikke ønsket å gjøre, men politisk ble tvunget til. Byens motto kan ofte leses eller høres i filmer, bøker og lignende der US Marine Corps er involvert, Gamlebyen står på Unescos verdensarvliste. En plan for en atomvåpenfri sone fikk navn etter en utenriksminister fra denne byen.

26. Det vakte stor oppsikt da dette landet i vår vedtok en meget kontroversiell menneskerettskrenkende lov, Norge reagerte med å holde tilbake bistand. Presidenten har sittet med makten i 28 år. Tre store innsjøer har navn preget av kolonitiden.

27. En løper fra dette landet satte i høst en verdensrekord. Presidenten møtte i høst for en domstol i en annen verdensdel.  Hans fornavn er det samme som det høyeste punkt i nabolandet, og han er sønn av nasjonens far, som har fått flyplassen i landets hovedstad oppkalt etter seg.

28. I denne grensebyen har det i høst vært harde kamper. Nordmenn kjemper mot nordmenn. Et lands stridsvogner har stått uvirksomme én kilometer borte. Her kjemper de som i november tok kontroll over en by 30 mil fra EUs grense.

29. Mye romantikk har det alltid vært i denne byen, men det var ekstra mye ståhei i oktober, da en kjent menneskerettsadvokat giftet seg med han som ikke endte opp i Lillestrøm likevel. 153 år etter at et ekteskap ble inngått, var det i mars noen som ville skilles og gå tilbake til en singeltilværelse som varte i om lag 1000 år.

30. Han som påsto at han hadde rikssamleren som tippoldefar, var i denne byen i oktober for 1000 år siden hovedpersonen i en handling som senere fikk betydning for norsk historie. Byen ble vel 100 år tidligere avstått til han som grunnla et hertugdømme som sto sentralt i en internasjonal 70 års-markering i juni i år. En kjent skole i byen har hvert år norske elever.

31. I høst viste det seg at en dronning har fått en avløser. Han som vi senest møtte i fjorårets påskekrim, er med fremdeles, stadig pertentlig, meget intelligent. Han kom fra den kommunen vi skal frem til, navnet minner oss om helse, varmt vann og velvære.

32. Et museum som ble åpnet i denne i denne byen i fjor høst, er av et arkitektur-nettsted kåret til verdens beste kulturbygg. Det har en spesiell underjordisk plassering knyttet til tidligere næringsvirksomhet. Museet ligger like ved et bygg knyttet til den verdenskjente fortellingen om en av kongelig herkomst som vil hevne seg på onkelen som har drept hans far, tatt tronen og så giftet seg med moren. En nordmann spiller en sentral rolle.

33. Her ble det jubilert i august for viktige underskrifter. Senere på høsten var det en gjenoppståelse i en bransje som mange mener er døende. En nøkkelbedrift har skapt økt sikkerhet, og sjømannen fra 1800-tallet hadde initialer som preger en internasjonal merkevare. Herfra kom også han som fikk to stjerner og ryddet opp.

ETAPPE 4

34. En norsk film fra 2014 starter i denne kommunen. En av skuespillerne er datter av en kjent og velskrivende lege og niese til en som mange møter hver fredag. To av utenriksministrene etter 1980 bor her. Han som var først på to ytterpunkter, bodde her.

35. I vår begynte i denne kommunen en prosess som ble videreført med stor medieinteresse i november. En president som er født her, likte definitivt ikke en avgjørelse som i år ble fattet av partiet han har representert på Stortinget. En idettsutøver herfra har vunnet et prestisjefylt langt løp i en annen verdensdel.

36. En som var syrer og flyktet, kom til denne byen. I høst ble han valgt til en posisjon som ofte innebærer viktige verv senere. En tidligere statsråd fra byen har hatt den samme posisjonen. Her bodde også forretningsmannen som innyndet seg særlig hos Ap-politikere og tok telefonsamtalene opp på kassettbånd.

37. Verker av en romantiker som vokste opp i trange kår i dette området – som er Norges største i sitt slag – har i høst hatt en fremtredende plass i en verdenskjent institusjon. En konge sørget for at noen av hans verk finnes i en annen minst like verdenskjent institusjon. Et av hans kjente verker har tema fra det som for tolv år siden vant en nasjonal kåring i Reiseradioen, men ikke ble en turistmagnet.

38. Denne byen ligger i en kommune der det også ligger en annen by. Her fredet riksantikvaren for et år siden en sommerbolig, brukt av en meget kjent kunstner. Flere andre malte her på grunn av det spesielle lyset. En av dem har en dekorasjon i en verdenskjent bygning.

39. Han som tidligere i år ble brukt mye av norske medier og ble intervjuet inngående i to utenlandske, er født i denne kommunen. Ikke alle som hørte ham, var like begeistret, og hans reisevirksomhet ble begrenset. Kommunen omfatter to tidligere bykommuner og grenser til to andre byer. Her er det stor og tradisjonell diskusjon etter en brann.

40. En ti år gammel avisartikkel om en folkekjær nordmann vakte debatt igjen i høst. Han hadde hytte på den øya vi skal frem til, der er det en skulptur av hun som stundom ble svært liten. Her har det i flere år vært mye musikk og mye ungdom i begynnelsen av ferien, men fra 2015 blir det slutt.

41. Neste år skal en mann fra denne øya, som er delt mellom to kommuner, gjenta en bedrift han gjorde i 1969. Han er den eneste som har seilt verden rundt med en spesiell båttype. Fra øya kommer også han vi kjenner fra Champions League og som har spilt for seks utenlandske klubber. Her er selfangsttradisjoner.

42. På denne halvøya langt vest skal det realiseres et samferdselsprosjekt som er det første i sitt slag i verden. I området ble en hurtigrute senket av vennligsinnede. En kjent astronom brukte stein fra en kirke i området til å bygge et observatorium på en øy som månen vokter over.

43. I denne kommunen var det kjør, bred og fornem støtte og en spesiell farm, men i 2014 har motgangen meldt seg. Herfra kommer den eneste norske på mange år som ble invitert til en elitemønstring i Sverige, men som nå har flyttet til Frankrike. En som er opptatt av sammenhengen mellom helse og klima, hadde kommunenavnet som etternavn før hun giftet seg med kjendisen som begynte som bærselger.

Da er vi i mål med årets julereise, og det er på tide å sende inn svar. Som vanlig trekker vi til sammen fem vinnere. Fire etappevinnere får 1000 kroner hver, én heldig reisende som har 43 riktige svar får 5000 kroner.

Skriv alle svarene på et ark, i riktig rekkefølge, og send til:

Adresseavisen, boks 3200, Sluppen, 7003 Trondheim

eller på epost til:

julereisen@adresseavisen.no

Vi må ha svarene innen søndag 4. januar.

Svar og vinnere finner du i Ukeadressa 17. januar.