I 1975, mens rocken generelt sett var på sitt tammeste, dukket Wilco Johnson opp som kraftgitarist i Essex-bandet Dr. Feelgood, med den heftigste duckwalk siden Bo Diddley.

Dr. Feelgood hadde sin musikalske base i bluesen, men også en enestående energi, som ble fanget opp av punkbandene som dukket opp i kjølvannet av Dr. Feelgood.

Høsten 1976 erobret de toppen av de britiske albumhitlistene med «Stupidity», som fortsatt er blant tidenes mest vitale livealbum. To år etter det igjen, spilte Dr. Feelgood for første gang i Trondheim, men da var ikke Wilko lenger med i bandet. Han hadde startet sitt eget band, Solid Senders – som ga ut et fint debutalbum samme år.

Med i «Game Of Thrones»

Så gikk det noen tiår uten at verden hørte veldig mye til Wilko Johnson, inntil Julian Temple laget filmen «Oil City Confidential» i 2009, som dokumenterer Dr. Feelgood og livet i industrisamfunnet Canvey Island midt på 70-tallet, med Wilco som karismatisk midtpunkt, både i historiske opptak og i nye intervjuer. Filmen gjorde inntrykk på mange, blant annet castingansvarlig i «Game Of Thrones», som ga Wilco rollen som bøddelen Ilyn Payne i de to første sesongene av tv-serien. Han hadde også en rolle i den andre sesongen av «Blackwater».

Suksessalbum med Daltrey

Han revitaliserte Wilko Johnson Band på turneer, blant annet som support for Madness og Status Quo. Men i 2012 fikk han konstatert dødelig kreft, i mars 2013 annonserte han at han hadde spilt sin siste konsert. Kraften til Wilko fornekter imidlertid seg ikke, tidlig i 2014 kom det riktig fine albumet «Going Back Home» i samarbeid med The Whos frontmann Roger Daltrey. som endte som han største kommersielle suksess siden 70-tallet. Formen blir tydelig bedre og bedre. Sporadiske enkeltkonserter er blitt hele turneer, og fredag 24. april kommer han til Royal Garden og Nidaros Blues.

OLE JACOB HOEL

95198722

ole.jacob.hoel@adresseavisen.no

Den gang da: De fire albumene Wilko Johnson ga ut med Dr. Feelgood på 70-tallet er nylig nyutgitt.
Karakteristisk positur: Wlko Johnson (bak til venstre) fremstiller bøddelen Ilyn Payne i de to første «Game Of Thrones»-seriene.