Guldbaggen er den mest prestisjetunge filmprisen i Sverige. Liv Ullmann ble tildelt årets hederspris mens Hivju fikk prisen for beste mannlige birolle for sin innsats i filmen «Turist».

Og det var en overrasket og glad Hivju som mottok prisen.

– Jeg vil takke Ruben Östlund, du er et skjønt menneske og en genial regissør, sa Hivju i sin takketale.

– Så kult dette er, sa nordmannen med et stort glis før han deretter takket samboeren Gry Molvær.

Delt ut av døtrene

Overraskelsen var kanskje enda større hos både Hivju og hans to utfordrere Peter Andersson og Sverrir Gudnanson da de nominerte i klassen for beste mannlige birolle skulle leses opp. For fram på scenen kom fem små jenter, døtrene til de tre nominerte.

– Det er morsomt med en pappa med så mye hår, for da kan jeg lage flette i skjegget hans, sa den ene av Hijvus to døtre.

«Turist» er regissert av svenske Ruben Östlund og handler om en familie på skiferie som nesten blir tatt av et snøskred.

Ullmann hedret

Det var også en svært glad Liv Ullmann som ble tildelt Guldbaggens hederspris. Hun fikk prisen for sin lange innsats i og for svensk film og gikk opp til scenen til stående applaus fra den fullsatte salen på Circus i Stockholm.

– Om dere visste hvor godt det er å være svensk, for det vet jeg som kommer fra Norge, sa hun til latter fra publikum.

– Jeg elsker dette landet. Jeg har gjort så mange filmer her at de til slutt trodde jeg var svensk, og nordmennene ble forbannet. Men Sverige har gitt meg alt, sa hun.

Flere priser til «Turist»

«Turist» fikk flere guldbagger mandag kveld. I tillegg til Hivjus pris for beste mannlige birolle, fikk filmen også pris for beste manuskript, beste foto, beste klipp, og beste regi.

Norske Lisa Loven Kongsli var nominert i klassen for beste kvinnelige hovedrolle i «Turist», men nådde ikke helt opp.

Kristofer Hivju med sine døtre da han fikk Guldbaggen for beste mannlige birolle. Foto: NTB SCANPIX