«Er dette lov da?»

«Men jeg gjør jo ikke noe ulovlig...eller?»

«Er alt dette gratis?»

Dette er spørsmål som raskt melder seg når du klikker deg inn på de mange pirat-strømmetjenestene som har vokst fram i de siste par årene.

Denne uken meldte NRK Nyheter at filmprodusent Aage Aaberge ( «Kon-Tiki») at han var lettet over at filmens hans ikke var å finne på ulovlige strømmetjenester, men at han fryktet det økende tilbudet av slike tjenester.

– Hvis folk ikke er villige til å betale for å se film, så mister vi vårt eksistensgrunnlag. Det er ganske alvorlig, sier Aaberge til NRK.

Juridisk gråsone

Problemet med pirat-strømmetjenester som for eksempel Popcorn Time og Sweflix at de ligger i en juridisk gråsone - foreløpig. Strømming av piratkopierte filmer er nemlig ikke brudd på opphavsretten slik de foreligger i dag, mener Rettighetsaliansen.

I dag er det nemlig ikke mulig å stoppe strømmingen av piratkopier innhold med loven i hånd.

- Vi trenger en endring i lovverket, sier Willy Johansen i Rettighetsaliansen.

- For strømmetjenester som Popcorn Time kan ikke stanses med loven i hånd.

Brukervennlig grensesnitt

Tjenester som Popcorn Time har på kort tid vokst seg store. Teknologien bak tjenesten baserer seg på BitTorrent-protokollen og gjør at filmer kan sees med samme teknologi som andre BitTorrent-tjenester.

Det som skiller tjenester som Popcorn Time og Sweflix fra andre pirattjenester er at disse to er lette å bruke for folk som vanligvis ikke bruker tiden sin i de mer lysskye sidene av internett. Begge to gjør det like lett å se en film eller en TV-serie som de to lovlige tjenestene HBO Nordic og Netflix. I tillegg så har begge tjenestene et brukergrensesnitt som gjør at det hele ser fullstendig legitimt ut.

«Hackernes Netflix»

I forrige uke la Netflix ut en kvartalsrapport, melder NRK. Det ble Popcorn Time og andre lignende tjenester nevnt som «fiender» av Netflix. Også i Danmark har disse gråsone-tjenestene blitt gjenstand for medias søkelys. Dansk TV2 kalte Popcorn Time «hackernes Netflix» og skrev en sak på sin nettside som du kan lese HER.