Göteborg: Fredag kveld hadde Flikkes romantiske komedie «Kvinner i for store herreskjorter» verdenpremiere på Göteborg Film Festival.

De fleste av de 700 setene på gamle, ærverdige Draken var besatt, og responsen ble veldig god. Med godlynt latter underveis og velfortjent applaus i bakkant, da Flikke og produsent Yngve Sæther etter visningen traff og snakket med publikum.

Sammen med dem var Inga Ibsdotter Lilleaas. Hun har den kvinnelige hovedrollen som Sigrid, en litt forknytt 23-åring som forelsker seg i en 20 år eldre mannlig forfatter.

Rollen er hennes aller første på film, og premieren fredag dessuten aller første gang hun så «Kvinner».

– Jeg ville vente med å se den, til her i Göteborg, med publikum i salen. Og nå føler jeg bare glede. Jeg likte filmen veldig godt, så dette er bare stort, sier den unge skuespilleren.

Premieren framskyndet

De to andre kvinnelige hovedrollene spilles av Henriette Steenstrup og Anne Krigsvoll, mens Hallvard Holmen bekler rollen som forfatteren unge Sigrid forelsker seg i.

Yngvild Sve Flikkes første spillefilm skulle egentlig ha første visning på Kosmorama 3. mars, men da filmfestivalen i Göteborg ville ha den med i hovedprogrammet og konkurransen om «Nordens beste film» ble premieren framskyndet en drøy måned.

Kamp mot klokka

– Da vi sa ja skjønte vi at det ville bli et hardt race. Og det ble det. Helt ferdig ble vi ikke før natt til onsdag, så jeg befinner meg fortsatt inne i en slags trøtthetsboble, smiler Flikke og antyder at det kanskje er derfor hun ikke har merket noe til de berømte sommerfuglene.

Men bare timen før lerretet gikk opp tikket det i det minste inn en sms på hennes mobil. Det var forfatter og samarbeidspartner Gunnhild Øyehaug som hjemme fra Sædalen hilste og skrev at «her er det mange sommerfugler nå».

– Hun skulle vært med her, men kunne ikke. Men til Kosmorama kommer hun, forsikrer Sve Flikke som er glad for at premieren fant sted i utlandet.

– Her kjenner jeg ikke så mange, så det blir liksom litt mer ufarlig her enn i Trondheim. Hadde aller første visning vært der så hadde jeg nok tisset på meg! Også Yngve Sæther er veldig fornøyd med Göteborg, og ikke minst premierekinoen Draken.. Han «eier» til og med en stol i den gamle kinosalen.

– Usikker på om det er rad fire eller fem, men det er i hvert fall sete 32. Der finner du en plakett med navnet mitt, sier Sæther stolt. Og forklarer at han på 1990-tallet jobbet noen år i Göteborg Film Festival, og at Draken da var truet av nedleggelse.

– For å redde kinoen ble det startet en aksjon hvor man kunne kjøpe et sete for 1000 kroner, og jeg kjøpte ett. Det er jo litt ekstra stas nå!

Indre dialog

«Kvinner i for store herreskjorter» er basert på Gunnhild Øyehaugs suksessroman «Vente, blinke», som kretser rundt fem historier med tematikken «hva er det man ønsker å være, og hva er det man blir».

Yngvild Sve Flikke og Gunnhild Øyehaug har jobbet sammen om manus, men Flikke presiserer at filmen er en veldig fri adapsjon.

– Veldig mye i boka handler om indre dialog. På film gjelder det å få det ut, forklarer Flikke. Bare to av historiene i boka er blitt med over til filmduken, mens en tredje er skrevet inn «eksklusivt for filmen».

Den første historien, som den forknytte litteraturstudenten Sigrid, er det Inga Ibsdotter Lilleaas som formidler.

Hederspris til Ullmann

– Hvor mye Inga det er i Sigrid? Kanskje 30 prosent? Noen likheter har vi, og jeg har ingen problemer med å identifisere meg med henne. Men jeg er ikke så forknytt og ville aldri gjort noen av de tingene hun gjør, svarer den unge skuespilleren.

Filmfestivalen i Göteborg startet med å utdele en hederspris til Liv Ullmann forrige fredag, og kan avrundes med en «beste nordiske»-pris til «Kvinner i for store herreskjorter« lørdag kveld. Den er en av åtte filmer som konkurrerer om den gjeve æren og den ikke helt uefne premiesummen på en million svenske kroner.

– Bare det at festivalen ville ha filmen er fantastisk gøy. Alt annet er bare bonus, og noen seier tør jeg ikke tenke på. Nå skal jeg bare kose meg her, smiler Yngvild Sve Flikke når vi forlater kinosalen.

Verdenspremiere på filmen til Yngvild Flikke "Kvinner i for store herreskjorter". Her er produsent Yngve Sæther, hovedrolleinnehaver Inga Ibsdotter Lilleaas og regisør Yngvild Sve Flikke foran den ærverdige kinoen Draken i Gøteborg hvor premieren holdes. Foto: Kristin Svorte
Verdenspremiere på filmen til Yngvild Flikke "Kvinner i for store herreskjorter". Her er produsent Yngve Sæther, hovedrolleinnehaver Inga Ibsdotter Lilleaas og regisør Yngvild Sve Flikke. Foto: Kristin Svorte
Godt mottatt: Responsen på Yngvild Sve Flikkes romantiske komedie «Kvinner i for store herreskjorter» er god. Med godlynt latter underveis og velfortjent applaus i bakkant. Hovedrolleinnehaver Inga Ibsdotter Lilleaas, regissør Yngvild Sve Flikke og produsent Yngve Sæther blir foreviget av Jørgen Meyer fra Ambolt Audio før premiereren i Draken. Foto: Kristin Svorte