«Reisa til Fjørkongens Rike» fikk publikumsprisen under Barnefilmfestivalen i Kristiansand i fjor og er en estetisk gjennomført animasjonsfilm som også nærmer seg vektige temaer. Når moren i en liten kaninfamilie blir syk og hentes til Fjørkongens rike, vil ikke sønnen godta at hun er borte. Vesle Johan bestemmer seg for å dra til Fjørkongen for å finne henne, så familien kan få være sammen igjen.

Tematikken gjør at denne filmen også vil kunne treffe voksne i stor grad.

«Reisa til Fjørkongens Rike» er til tider mollstemt, men fremstår først og fremst som svært vakker. Fargebruken er avstemt, tablåene nærmest drømmeaktige. Fortellingen om kaninguttens reise akkompagneres også av betagende vakker musikk og korsang. Historien gir assosiasjoner til religiøst betonte steder som limbo og det hinsidige; den er uforutsigbar og kanskje litt for intrikat og langdryg for de aller minste. I tillegg er det dessverre ikke like lett å få med seg hva karakterene sier til enhver tid.

Her er lite av den kjappe slapsticken vi er vant med i amerikanske animasjonsfilmer, uten at det er noe savn. Sin store styrke har filmen i det særpregede uttrykket, både visuelt og lydmessig. Det er stemningsfullt og poetisk, om enn litt forvirrende.

Anmeldt av MARTE THINGSTAD