Mari Boine (58), Jan Garbarek (67), Ole Paus (67) og Inger Lise Rypdal (65) innlemmes i Rockheim Hall of Fame.

Det kom fram på en pressekonferanse i Oslo kl. 12 i dag torsdag.

Les mer om de innlemmede artistene.

- Dette er det nærmeste en norsk artist kommer evigheten, humret Ole Paus da alle vinnerne var presentert i Oslo.

Presis klokken 12 i går toget tre av årets fire Hall of Fame-utkårede inn på et av hotell Continentals møterom. Og ingen kan si at de ikke fortjente å være der: Inger Lise Rypdal, Ole Paus og Mari Boine er alle for legendariske å regne innen norsk musikk.

Så også Jan Garbarek, men han har for lenge siden gjort det klart at han ikke ønsker fokus i media, og vil derfor heller ikke være til stede under den offisielle innlemmelsen i Trondheim 13. august.

- Jeg føler meg beæret, det utrolig morsomt, sa en svært begeistret Rypdal.

- Jeg har vært der oppe og sett hvor flott de tidligere Fame-medlemmene henger.

Gjensidig respekt

Mari Boine var ikke mindre glad.

- Det er kjempestas å bli innlemmet sammen med artister som hev seg ut i artistlivet lenge før meg. Rypdals «Fru Johnsen» satte i gang mye hos meg som kom fra et pietistisk miljø. Det er flott at man kan bli hyllet for å være rebell i dette landet.

Ole Paus var ydmyk både på vegne av seg selv og medartister.

- Jeg vet ikke om noen artist som regner som en selvfølge i Hall of Fame. Vi bedriver en dag til dag-idrett, der du med alderen begynner å kunne et håndverk, og fine ting kan skje.

Hverken Boine eller Paus har besøkt Rockheim ennå.

- Det er ikke sikkert at det er interessant for dinosaurene å gå på geologisk museum, smilte Paus.

- Ellers vet jeg ikke om noe gjevere enn å stå skulder til skulder med kolleger som Inger Lise og Mari. Vi har vært i bransjen i så utrolig mange år og er fremdeles i full gang. Det fine er at det blir mindre og mindre å være redd for.

Ekstramedlem etter lik poengsum

Rockheim Hall of Fame har eksistert i fire år, og mandatet er «å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse, eller artister med ektraordinære karrierer». Artister kan ikke nomineres før 25 år etter sin debututgivelse.

Egentlig skulle bare tre norske artister innlemmes i Rockheim i år, men da stemmene fra de 150 musikkbransjefolkene ble tellet opp, viste det seg at to nominerte fikk like mange stemmer – og man bestemte seg for å ta inn de fire sterke navnene.

I tillegg til de tre som nå innlemmes, besto årets liste over nominerte av: Jens Book-Jenssen, Turboneger, Morten Abel, Kari Bremnes og The Monn Keys.

Ingen Garbarek

Nominasjonskomiteen har bestått av Jan Eggum (leder), Bertine Zetlitz, Lars Vaular, Larry Bringsjord (FONO), Ingrid Kindem (NOPA), Sissel Guttormsen (Rockheim) og Arvid Skanche-Knutsen.

Deretter har rundt 150 artister, journalister, musikkvitere og bransjepersoner avgitt sine stemmer på de nominerte og kommet fram til de tre som innlemmes i Rockheim Hall of Fame i en seremoni i Trondheim 13. august.

Der vil ikke Jan Garbarek være til stede, da han har «trukket seg tilbake fra offentligheten». De andre vil imidlertid være på plass under seremonien, som sendes på tv uka etter.

- Dette var vi klar over allerede da han ble nominert. Han har signalisert at han er svært glad for å bli hedret av sine egne, men at han har trukket seg tilbake. Dette er noe vi vil respektere, men vi kan forsikre at Garbarek vil få sin rettmessige plass i showet, forteller Rockheim-direktør Sissel Guttormsen.

Showet har tidligere vært sendt på TV2, men fra høsten blir showet sendt på NRK. I den forbindelse tar Haddy N'jie over stafettpinnen fra Hanne Krogh som ny programleder.

Tidligere innlemmet:

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Alf Prøysen, Jokke & Valentinerne, a-ha.

2012: The Pussycats, Jan Eggum, Jahn Teigen, DumDum Boys, Terje Rypdal.

2013: Nora Brockstedt, Anne Grete Preus, Lillebjørn Nilsen.

2014: Knutsen & Ludvigsen, Øystein Sunde og de Lillos.