Interessen for en film har ikke vært større siden Ringenes Herre og Harry Potter.

Bård Eion Flaen, presseansvarlig i filmselskapet UIP, forteller at filmselskapet må tilbake til «Mamma Mia»-feberen i 2008 for å finne noe sammenlignbart i sin filmportefølje.

LES VÅR ANMELDELSE: Ingenting å hisse seg opp over

På spørsmål om «Fifty Shades of Grey», med sitt svært erotiske innhold, også kan være noe for den eldre garde (slik «Mamma Mia» var), sier pressetalsmannen:

– Kanskje ikke for «en hvilken som helst bestemor». Tenk «Sex og singelliv»-publikummet.

Han kan videre fortelle at 25 000 norske fans følger filmen på Facebook, og at i Norge ble filmtraileren sett 800 000 ganger – bare den første uka.

– Det eksploderte og ga oss en helt klar en indikasjon på hvor stort dette kommer til å bli.

Blir demonstrasjoner

Filmen er to timer lang, og 20 av minuttene er viet sexscener. At aldersgrensen er 15 år, synes ikke Eion Flaen er problematisk:

– Det er en aldersgrense som står i stil med filmen, mener han. Men bekrefter at langt fra alle ønsker filmen velkommen.

Kvinnegruppa Ottar hevder «Fifty Shades»-universet romantiserer vold og overgrep mot kvinner, og det vil mobiliseres til demonstrasjoner utenfor Stavanger kino, og ved Colosseum kino i Oslo, på premieredagen.

Kjendistett

Også bøkene har vært kontroversielle, der de skildrer en ung studines seksuelle underkastelse i møte med den dominante millionæren Christian Grey.

– Den klassiske spenningen og erotikken fra bøkene er beholdt, men filmskaperne har valgt å legge mye av fokuset på selve relasjonen. Det hele er nok mer romantisk enn forventet, sier pressesjefen til NTB – og legger til:

– Jeg personlig tror ikke dette er en film som støter noen, og jeg oppfordrer folk til å se filmen før de blir forarget.

I Oslo blir det kjendistett gallapremiere torsdag med personligheter som Marion Ravn, Alexandra Joner, Thor Hushovd, Linnea Dale, Tobias Santelmann og Caroline Berg Eriksen på rød løper.

– Vi har opplevd stor pågang fra norske kjendiser. Dette blir helt klart sett på som en av årets store filmhappeninger, sier Eion Flaen.

Fakta om «Fifty Shades of Grey»-fenomenet

* Bokserien «Fifty Shades of Grey» er skrevet av EL James.

* Trilogien ble uventet en gedigen salgssuksess, også her i Norge.

* På verdensbasis er over 100 millioner bøker solgt, og bøkene er oversatt til 51 språk.

* Trilogien handler om en kvinnelig universitetsstudent (Anastasia Steele) som seksuelt underkaster seg en noe eldre milliardær (Christian Grey).

* Fredag har filmatiseringen av den første boken premiere på norske kinoer.

* I hovedrollene ser vi Dakota Johnson og Jamie Dornan.

* Filmens regissør, Sam Taylor-Johnson, bekreftet nylig at det ligger an til en filmatisering av også de to neste bøkene i trilogien.

Dakota Johnson spiller den smått uskyldige Anastasia Steele som får livet sitt snudd på hodet når hun møter den kjekke milliardæren Christian Grey (spilt av Jamie Dornan). Foto: Filmweb