Hun har vært Oscar-kandidat fire ganger før. Verken for «Boogie Nights», «The End of the Affair», «The Hours» eller «Far from Heaven» ble det noen gullgubbe på durkdrevne Julianne Moore (54).

Nå ser det imidlertid lovende ut for rødtoppen fra Fort Bragg, North Carolina. Prestasjonen i norgesaktuelle «Still Alice», der hun spiller lingvistikkprofessoren og Alzheimers-pasienten ved samme navn, har allerede brakt henne både Golden Globe- og BAFTA-heder.

Altså må hun finne seg i å være en slags favoritt når den gjeveste av Hollywood-prisene deles ut i Dolby-teatret i LA natt til mandag. Det til tross for at konkurransen er ved blant andre de tidligere vinnerne Reese Witherspoon og Marion Cotillard.

Ny synsvinkel

Etter en spesialvisning av filmen i London tilstår Moore at hun ikke hadde egenerfaringer fra virkeligheten med den fryktede nervesykdommen som rammer millioner på verdensbasis.

– Jeg er et av de sjeldne menneskene som aldri har opplevd at et familiemedlem, eller noen andre jeg kjenner personlig, rammes, forteller hun.

– Da jeg leste manuskriptet, slo det meg som ekstraordinært. Jeg hadde sett varianter av Alzheimers-historien, men kun servert fra pleiernes synsvinkel. Det som tiltrakk meg, var at denne presenteres fullt og helt fra Alices ståsted, fortsetter Moore, som siden gjennombruddet med «Short Cuts» har utmerket seg som en av de mest kresne og kvalitetsbevisste skuespillerne i bransjen.

Takket være «sene» oppdrag som «I'm Not There», «A Single Man», «The Kids Are All Right» og «Maps to the Stars» er hun ikke minst et bevis på at det faktisk finnes verdige roller for kvinner over en viss alder.

Tragisk-realistisk

Det kommer knapt som noen overraskelse at hun legger prestisje i researchfasen. Denne gangen besøkte hun en rekke Alzheimers-institusjoner i New York, hvor hun bor.

– Som skuespiller er ansvaret ditt å få fram den emosjonelle sannheten, erklærer Moore.

– Alt du ser i filmen, er basert på ting jeg så selv. Følelsesmessige og fysiske reaksjoner, sinne og symptomer som romlig og fysisk desorientering: Alle de tingene så jeg selv.

For øvrig tok prosessen en tragisk-realistisk vending idet en av regissørene, Richard Glatzer, ble diagnostisert med amyotrofisk lateralsklerose eller ALS.

– Innen vi gikk i opptak, hadde han mistet mye av bevegelsesevnen, sånn at han måtte instruere per iPad. Samtidig som det reflekterte handlingen, ga det prosjektet betydning og verdi. Det var et privilegium å få tilbringe tid med folk som ofrer så mye for å lage film. Det var en vidunderlig opplevelse.

Priset bikkjene

Moore gir i det hele tatt uttrykk for at «Still Alice» ligger hjertet hennes nær, uansett Oscar-resultat. Følte hun seg trist da jobben var unnagjort?

– Nei, tvert imot, jeg følte meg heldig, repliserer hun.

– Dette er en film som feirer livet. Du setter nemlig aldri sånn pris på tilværelsen som når du står overfor tap. Da jeg kom hjem, priset jeg meg lykkelig over ekteskapet mitt, over ungene mine og over mine dustete, dustete bikkjer.

Filmfakta

* Amerikansk drama fra 2014

* Manus og regi: Richard Glatzer og Wash Westmoreland

* I rollene: Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin, Kate Bosworth, m.fl.

* Lengde: 1 t. 41 m.

* Aldersgrense: Tillatt for alle

* Norgespremiere: 20. februar

Tidligere i februar innkasserte Julianne Moore BAFTA-pris for rolleinnsatsen sin. Skal det endelig bli Oscar? Foto: Reuters
Julianne Moore i norgesaktuelle «Still Alice». Manuset og regien i filmen er ved Richard Glatzer og Wash Westmoreland. Foto: AP