Det bekrefter menighetsrådet i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet. Utstillingen «Den bibelske syklus» åpner 11. september i år, og vil stå i høst og neste vinter.

Les også: Ønsker Gullvåg tilbake i Domen

Det menneskelige «vingespenn»

De er menigheten som har tatt initiativ til å få utstillingen tilbake til Nidarosdomen. Bildene fremstiller kjente bibelfortellinger fra både Det gamle og Det nye testamente. Serien består av 15 kvadratiske bilder i formatet 1,90 meter x 1,90 meter – det menneskelige «vingespenn». Slik vil de representere mennesket som kommer og går mens katedralen består.

Bildene skal henges i skipet mellom arkadebuene og i kapellene mot vest. I kapellene hvor det nå er fri sikt mellom dem, henges «Skapelsen» mot nord og «Bebudelsen» mot sør.

Oppstandelsen

Bibelmotivene fra Det Gamle testamentet fortsetter østover i arkadene på nordsiden og tilsvarende motivene fra Det Nye testamentet på sydsiden.

Slik er det lett å oppfatte dialogen mellom mange av bildene som henger overfor hverandre. Det hele knyttes sammen i «Oppstandelsen» oppe i sentraltårnet mot øst, skriver menigheten i en pressemelding mandag.

«Vandalisme»

For ti år siden skapte Gullvåg-utstillingen i nasjonalhelligdommen stor debatt. Kunstneren Håkon Bleken var én av dem som reagerte negativt. Han fikk støtte av kunstner Jens Johannessen, som kalte det hele «vandalisme».

– Det ble et skikkelig haraball den gangen, men nå har utstillingen vandret Europa rundt og levd et fantastisk liv. Jeg applauderer dersom den kan komme tilbake hit en andre gang, uttalte gallerist Per Høiem til Adresseavisen søndag.

Galleristen var initiativtager til utstillingen i Domen for ti år siden, men denne gangen er det altså Nidaros domkirke og Vår Frue menighet som har tatt grep om å få utstillingen tilbake. I løpet av de ti årene som har gått, har bibelsyklusen vandret Europa rundt. Blant annet i kirker i Jerusalem, Rouen og Warszawa.