Fredag ble NRK P3s Urørtfinalen arrangert i Studentersamfundet i Trondheim. Fem artister kjempet om å bli Årets Urørt, og til slutt ble harstadværingen Kristian Kristensen stemt fram av dommerne og publikum som vinner.

Sendingen gikk live på NRK3 og P3, og underveis var det mange som kommenterte den dårlige lyden under tv-sendingen. Blant dem Øyvind Berekvam, musikkblogger og tidligere musikkjournalist fra Stavanger.

– Det var en skandale, man satt og syntes synd på artistene. Folk twitret fra salen at lyden var grei der, men det må ha skjedd noe i overføringen til tv, sier Berekvam.

Ødela for artistene

Verst var det i starten da Silja Sol og Slutface spilte. Det ødela mye for artistene.

– Klart det gjorde det. Det var ingen balanse i det hele tatt. Jeg har sett Slutface før, og vet at de er noe helt annet det som ble presentert der. Det gikk knapt an å høre bass og gitar. I og med at dette er en konkurranse der folk stemmer på det de ser på tv, er det veldig synd, sier Berekvam, som kommer fra samme by som Slutface, men som ikke har noen bindinger til bandet.

Han mener NRK bør legge seg flate og beklage. Spesielt overfor artistene.

– Viktigere enn Spellemann

– Urørt har en høy standing i det norske musikkmiljøet. Det er fordi de gjør en god jobb alle andre dager i året. Da er det synd at det som skal være selve festkvelden blir ødelagt av dårlig lyd. For norsk musikks del er Urørtfinalen viktigere enn Spellemannsprisen. Særlig nå når NRK knapt har et musikktilbud på tv, sier Berekvam.

Prosjektleder for Urørt, Jørgen Hegstad, sier han ikke vet hva som gikk galt med tv-lyden fredag.

– Lyden i salen og på direktesendingen på radio var bra, men lyden på tv skar seg. Det er første gang dette har skjedd. Vi er ikke helt sikre på hvorfor, men det kan hende det var en menneskelig feil.

– Uvesentlig for resultatet

Hegstad synes det er trist for bandene, og sier at de i fremtiden kommer til å remastre lyden for å forhindre at det samme skjer igjen.

– Isolert sett har det ikke noe å si for resultatet. Det gikk an å stemme en uke i forveien, og det var ingenting som ble avgjort under tv-sendingen, forsikrer han.

Ifølge tall fra TNS Gallup fulgte 53000 seere sendingen fredag. Ifølge Hegstad var både seertall og stemmetall betraktelig høyere i år enn før.

Kræsjkurs for artistene

Et annet tema på sosiale medier var mangelen på oppmerksomhet fra nasjonale medier rundt finalen.

– Vi kan selvfølgelig ikke påvirke hva de skriver om. Vi er med på å bygge karrierer, ikke skape radiohitter. Mange av Urørt-artistene vil bli mer synlige om noen år. Kanskje er det noe av årsaken.

Bortsett fra lyden i starten av sendingen gikk avviklingen av showet veldig bra, synes prosjektlederen.

– Det er spennende å ha så mange urørte band på scenen på én kveld. Det er et krasjkurs for bandene i å møte virkeligheten. Alle må starte et sted, og dette er et ledd i den prosessen.

– Det var en skandale, man satt og syntes synd på artistene, sier musikkblogger og tidligere musikkjournalist Øyvind Berekvam om lyden under årets Urørtfinale. Foto: Anne Lise Norheim
Trist for bandene, men isolert sett har det ikke noe å si for resultatet, sier Jørgen Hegstad, prosjektleder for Urørt. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK