Rundt midtveis i en på flere måter dyktig sammenskrudd voldskomedie, møtes en erkebritisk-James Bond-pastisj (Colin Firth) og en ondskapsfull amerikansk IT-mogul (Samuel L. Jackson). De diskuterer gamle spionthrillere. Colin Firth bemerker tørt, med britisk understatement, at de gamle Bond-filmene som regel kan bedømmes ut fra kvaliteten på skurken.

Om man bruker samme kriterium om «Kingsman: The British Service», er det en dårlig film. En lespende Samuel L. Jackson kledd ut som en parodi på regissøren Spike Lee, som amerikansk IT-gründer med plan om verdensherredømme, er filmens svakeste og mest irriterende punkt.

En grotesk massakre i en kirke kommer langt opp på lista over årets mest smakløse underholdningsvold. Da er det mer vellykket snert over scenen hvor hodet til Bjørn Floberg som svensk statsminister sprenges til lyden av K.C.& The Sunshine Band. Anstendighet og empati har aldri vært begrep det har vært naturlig å bruke om filmene til Matthew Vaughn, mest kjent for underholdningsvold med barn i «Kick-Ass»(2010).

Folk som vet hva de går til, med sans for Vaughns lek med referanser og fartsfylt action, vil finne mye å bli underholdt av. Colin Firth er fornøyelig som hemmelig agent i gammel gentlemansklubb, i en film som i likhet med gamle Bond-filmer gir nostalgisk nikk tilbake til tida da Storbritannia var Great i mange betydninger av ordet.

Taron Egerton som aspirerende agent fra arbeiderklassen gir tiltrengt klassedynamikk i en historie som veksler ujevnt mellom parodi, pastisj og action. Med så mange dyktige folk i mindre roller er det synd Samuel L. Jackson på autopilot strekker «Kingsman» vel langt mot britisk andrerangs,Tarantino-variant av James Bond.

Bjørn Floberg slipper å snakke svensk som korrupt svensk statsminister. Da er det verre med den svenske kronprinsessen Tilde. Vitsen Hanna Alström bygger opp til i sluttscenen, er neppe egnet til å more eller styrke det svenske kongehuset. De som kjøper resten av pakken, vil sannsynligvis le rått. For det er rå latter filmen først og fremst er en hyllest til.

Gentleman i vold: Colin Firth som Harry, en hemmelig spion i Kingsman-gruppen i britisk voldskomedie. Foto: 20th Century FOX