TVNorge skal være best på humor. De skal gi deg det du snakker om i morgen. «Neste sommer» ble fjorårets store nyvinning på TVNorge, med hele 440.000 seere i snitt.

Humorserien tar utgangspunkt i den norske sommerhyttetradisjonen, og spiller på gnisningene, intrigene, humoren og forvirringene som oppstår når litt for store familier samles i litt for små hytter for påtvungen hygge.

Nå ligger sesong to klar på sendeplanen. Den byr på mer av det samme, men ikke så veldig mye mer enn det.

Per Ivar og Eva (Trond Fausa Aurvåg og Janne Formoe) har endelig signert papirene som gir dem familiehytta til odel og eie. Med overtakelsen følger også en uendelig lang liste med rutiner og instrukser fra svigerfar, noe Per Ivar naturligvis ikke vil la seg styre av.

Og ja, det gnisses, intrigeres, vitses og forvirres. Det blir humor rundt allemannsretten, rygging med henger, prinsippet om man skal ha tv på hytta eller ikke, slitsomme foreldre, ja, du vet, tingene Ola Nordmann surrer med når han er på hytta.

Forrige sesong var lun og litt lummer. Vi seerne kjente oss igjen. Vi humret litt, gjespet litt, men kanskje mest av alt koste vi oss. Som på en rolig sommerdag, altså.

For det er det som beskriver denne serien best. «Neste sommer» summer mer enn suser av gårde. Vi ler ikke så mye av det på skjermen. Vi ler av oss selv. Dette er en serie om oss, bare at den er halvparten så treffsikker som suverene «Solsidan».

Det meste av summingen skyldes en flat regi. Det tusles fra gnisning til gnisning, fra intrige til intrige. Det går på det jevne.

Slik er det ofte når Simen Alsvik har regi. Vi har sett det i de svakeste episodene av «Lilyhammer», makkverket «Tina og Bettina – The Movie» og i forrige sesong av «Neste sommer».

Men det er også på grunn av manuset. Det er mange gode påfunn her, men manusforfatter Kristin Skogheim har ikke benyttet seg av alle mulighetene de byr på.

Et eksempel: Per Ivar blir stukket i munnen av en veps og får problemer med å snakke. Evas gamle venninne tar derfor Per Ivar for å være funksjonshemmet. Se for deg Fausa Aurvåg som «den funksjonshemmede» Per Ivar som står og sier «softis».

Gøy, ikke sant? Og det er det, men det er gøyere når du leker med ideen selv og snakker om programmet med venner og kolleger. Det gjøres ikke nok ut av forvirringen i serien.

Den halve millionen som så første sesong vil trolig slå på TVNorge søndag kveld for mer hyttekos. De får det de ser etter. Litt moro, mest kos, men ikke så mye mer. Men det er godt å drømme seg til sommeren, da.

Du kommer til å le av «Neste sommer», men du kommer til å le mer når du snakker om den mandag morgen.

Anmeldelsen baserer seg på de fire første episodene.

Anmeldt av ANDERS HOLSTAD LILLENG