Han forsto ikke først hva det betydde å drepe et menneske, men Brandon Bryant vil aldri glemme hvordan hans hverdag som dronepilot startet.

- Den første gangen var forferdelig, den andre gangen var forferdelig, den tredje gangen var lammende, den fjerde gangen var lammende. Det er den første gangen som sitter sterkest i deg, forteller Bryant.

Bare starten

For en nesten full kinosal ble Drone vist for det trønderske publikummet for første gang i går kveld. Regissør Tonje Hessen Schei er fra Trondheim og syntes det var ekstra stas «å komme hjem» for å snakke om filmen som allerede har skapt stor debatt i internasjonale medier. Hun hadde Bryant med seg over Skype slik at han kunne fortelle sin historie og svare på spørsmål fra salen.

- Brandon er en av de modigste personene jeg kjenner. Det har vært tungt for ham å være med på dette, men han er stolt over dokumentaren og han har vært en god representant for tematikken og for filmen, sier regissør Schei.

Hun frykter at den krigføringen med droner vi ser i dag bare er begynnelsen.

- Den våpenteknologien vi har i dag og spredningen av den bekymrer meg. Jeg er svært redd for hvordan fremtiden vil se ut, sier Schei.

- Det finnes folk som hater meg

Fra 2007 til 2001 var Bryant aktiv dronepilot og jobbet i U.S. Air Force sitt Predator-program. Bare i løpet av denne perioden ble over 1.600 «fiender» drept.

Det norske produksjonsselskapet Flimmer Films dokumentar Drone tar for seg CIAs hemmelige dronekrig, der unge gutter som er interesserte i dataspill rekrutteres til det amerikanske forsvaret for å fly droner.

- Jeg har ikke lenger den gleden av å spille videospill som jeg hadde før, sier Bryant.

I dokumentaren deltar menneskeaktivister, pårørende etter folk som har blitt drept i droneangrep, analytikere og tidligere dronepiloter.

Bryant har operert droner i Afghanistan, Irak, Jemen og Somalia. Han synes det er rart at ingen har stått frem og snakket om det som skjer i det amerikanske forsvaret tidligere. Nå møter han både motstand og velvilje fra sitt gamle miljø.

- Jeg har mistet kontakten med noen av mine tidligere kollegaer, det finnes folk som hater meg. Men jeg har også fått meldinger fra dem som sier de er stolte av meg. At jeg får støtte, også blant noen av dem som fortsatt jobber med droner, er en lettelse for meg.

Den tidligere dronepiloten håper filmen kan bidra til å åpne folks øyne. Han håper så mange som mulig vil se Drone, og han ber publikum snakke om dronekrigen for å hjelpe med å spre kunnskap om temaet.

- Jeg vil at folk skal bli mer klar over hva som skjer i verden og tenke over hvor de får informasjonen sin fra. Å få flere til å se denne dokumentaren er en god start på å spre informasjon om det som skjer, sier Bryant.

Foto: Kjersti Havdal