- Dette er utrolig artig, utbryter filmens regissør Yngvild Sve Flikke når hun ser at Novas største kinosal fylles opp minuttene før premieren.

Kosmoramas åpningsfilm

Filmen er basert på boka «Vente, blinke» av forfatter Gunnhild Øyehaug, og handlingen er lagt til Bergen. Da Flikke skulle gjøre film av boka, ønsket hun å legge den til sin hjemby Trondheim. Dermed ble Kosmoramas offisielle åpningsfilm for 2015 den første spillefilmen som er filmet nesten i sin helhet i Trondheim.

Over 1000 publikummere fikk med seg premieren på "Kvinner i for store herreskjorter", og åpningstalene ble sendt på storskjerm fra Sal 1 til seks andre saler på Nova kino.

- Det er utrolig gøy å se en fullsatt Liv Ullmann-sal, det trønderske publikummet har tydeligvis skjønt at dette er en film de må få med seg, sier en fornøyd festivalsjef Silje Engeness.

Talte og deklamerte

Etter taler av Trondheims ordfører Rita Ottervik og skuespiller Toralv Maurstad ble det litt venting før man kunne snurre film, da tok Anne Krigsvoll, som har en av hovedrollene i filmen, ansvar for underholdningen.

- Jeg kan lese ett dikt, utbrøt skuespilleren fra Trondheim til applaus fra salen.

"Våkner du med musa full av kvite og svarte dotter, da har du gjort det med deg sjøl med selbuvotter", deklamerte Krigsvoll til latter fra publikum.

Ønsker seg flere oppdrag i Trøndelag

Også Ingrid Bolsø Berdal har en liten rolle i filmen. Før premieren gledet hun seg stort til å se resultatet.

- Det har vært kjempeartig å jobbe med Yngvild Sve Flikke, hun er utrolig positiv og dyktig, forteller Bolsø Berdal.

Skuespilleren, som har gjort det godt på det internasjonale filmmarkedet de siste årene, synes det er gøy å komme til hjemtraktene for å spille inn film.

- Det er flott å se skapergleden som finnes her, sier Bolsø Berdal.

Hun tenker ikke så mye over forskjellene mellom en utenlandsk produksjon og en trøndersk produksjon.

- Det er gøy å se store produksjoner innenfra og få se det hierarkiet som finnes i amerikansk filmbransje. Da er det godt å komme hit til Norge der alle kjenner alle og der det føles veldig trygt, sier Berdal, som håper dette ikke er siste gang hun får muligheten til å spille inn film i Trøndelag.

Publikum brøt ut i stående applaus etter framvisningen. Foto: STIAN WALLUM