Skuespiller Maryon Eilertsen vant Kanonpris for beste birolle i filmen «Permafrost». Det er første gang en Kanonpris deles ut til en person som har gått bort. Eilertsen døde brått 23. januar i år, som følge av komplikasjoner under en operasjon.

- Mamma hadde nok vært stolt i kveld, og ville feiret med noen glass rødvin etter prisutdelingen, sier sønnen Nokolai Elertsen (26) til adressa.no.

Han mottok prisen på scenen ved Clarion hotell torsdag kveld, sammen med Permafrost-produsent Martin Edelsteen.

Les også: Kanonprisen 2014: Her er vinnerne!

- Ring mora di

I januar ble skuespilleren innlagt på sykehus for å hjerteopereres. Komplikasjoner under operasjonen endte med at Eilertsen døde, bare 65 år gammel.

Nikolai Eilertsen holdt en følelsesladd takketale.

- Det har vært ei vanskelig tid siden januar. Ting er ikke helt på plass i hodet mitt. Jeg håper alle ringer mora si nå, og sier hvor glad dere er i henne, sa sønnen fra scenen.

Det er han som arver prisen etter mammaen.

- Jeg skal ta godt vare på prisen, sa han.

- Trygt å jobbe med mamma

Eilertsen spilte mor til hovedrollen Synnøve (Hege Aga Edelsteen) i Permafrost. Nikolai Eilertsen var selv med i filmcrewet som lyddesigner.

- Det var min første ordentlige filmjobb, og det var veldig trygt å ha mamma der. Jeg fikk alltid roen når hun var til stedet, sier 26-åringen, som har bodd i Trondheim de siste sju årene.

Sønnen lot seg imponere av morens skuespillerferdigheter under innspillingen.

- Jeg har sett henne på scenen siden jeg var bitteliten. Hun var alltid så flink der - og det viste seg at hun var like flink foran kamera.

Tydelig politisk stemme

- Det er forferdelig trist at Maryon ikke får oppleve dette, sier teatersjef ved Hålogaland teater, Nina Wester.

Eilertsen, som opprinnelig var fra Svolvær i Lofoten, var ansatt ved Hålogaland teater i store deler av sin 40 år lange karriere.

- Vi har ikke kommet i nærheten av å forstå at Maryon er borte. Det er som om den ene veggen i huset plutselig har ramlet ned. Hun hadde en veldig tydelig politisk stemme, som jeg kommer til å savne. Hun sto på kravene når det gjaldt feministiske spørsmål, noe som har inspirert meg veldig, sier Wester.

Ville jobbe mer med film

Det var i godt voksen alder at Eilertsen begynte som filmskuespiller.

- Hun hadde lenge lyst til å jobbe mer med film, og fikk muligheten på sine eldre dager. Denne prisen ville vært en stor oppmuntring for henne, sier Wester, som synes det er spesielt stas at Eilertsen vant pris for nettopp beste birolle.

- Maryon skapte interessant karakterer uansett om hun hadde en statistrolle. Hun hadde en egen evne til å bidra til at hovedrollene ble spilt bra, sier teatersjefen.

Spilte med glimt i øyet

Martin Edelsteen filmet og produserte Permafrost. Han sier det var en ære å jobbe med Maryon Eilertsen.

- Maryons rolle i filmen var veldig tøff. Det handlet om store tap, mye sorg og alkoholisme. Maryon klarte å spille rollen sin med glimt i øyet, sier Edelsteen.

Han husker at Eilertsen koste seg under innspillingen.

- Vi hadde mange tagninger og lange dager. Likevel visste hun ikke tegn til at hun var sliten. Hun hadde alltid en enorm stå-på-vilje, sier Edelsteen.

Maryon Eilertsens sønn, Nikolai (26), arver prisen etter siin mor. Han holdt en følelsesladd takketale under Kanonpris-utdelingen torsdag kveld. Foto: Glen Musk