forsiden / Kultur

Varm oppvekstdokumentar

To brødre: Markus og Lukas Holm Buvarp følger gjennom barndom og ungdom i Aslaug Holms dokumentar «Brødre» som vises på Kosmorama, flere uker før filmen får ordinær kinopremiere.

To brødre: Markus og Lukas Holm Buvarp følger gjennom barndom og ungdom i Aslaug Holms dokumentar «Brødre» som vises på Kosmorama, flere uker før filmen får ordinær kinopremiere.

Varm oppvekstdokumentar

Barndom, oppvekst og brorskap fanges fint i Aslaug Holms dokumentar som følger hennes to sønner gjennom formative år.

5

BRØDRE

Aslaug Holm

Markus og Lukas Holm Buvarp, Aslaug Holm, Tore Buvarp

Planlegger museumsbygg til 500 millioner kroner

Museene i Sør-Trøndelag ønsker å samle alle museenes gjenstander under jorda på Sverresborg, og samtidig vise dem frem til publikum.

Skriver så vi kjenner ukrainsk vinter, lukta av kål og billig vodka

Heftig ukrainsk roadtrip ført i pennen med poetisk fandenivoldskhet.

«Mange lever i den villfarelse at en dokumentar gir objektiv gjengivelse av virkelighet»

Mange lever i den villfarelse at en dokumentar gir objektiv gjengivelse av virkelighet. Tiggerdokumentaren til NRK er enda et eksempel på at det trengs mer kunnskap og debatt om dokumentar som sjanger.

- Merker at vi trår på hellig grunn

Se hvilke av barene på Samfundet som får en ansiktsløftning under Uka til høsten.

Fascinerende studie av maktmisbruk og korrupsjon i klasserommet

Velgjort drama om korrupt, psykopatisk lærerpamp i Tsjekkoslovakia på 80-tallet.

Det hadde værtinteressant å vite hva Aslaug Holm tenkte da Richard Linklaters «Boyhood» ble den store snakkisen i filmverden i fjor. Det at han hadde filmet sine hovedpersoner gjennom 12 år, bidro til at filmen og dens hovedpersoner fanget tid gjennom små og større øyeblikk på unikt vis.

Den norske dokumentaristen Holm, kjent for foto på Knut Erik Jensens «Heftig og begeistret», samt sin egen dokumentar om Jens Stoltenberg, «Oljeberget»(2006) har i en årrekke jobbet med en lignende film som Linklaters film. Én åpenbar forskjell er at hennes film er dokumentar. «Brødre» skildrer hennes sønner Markus og Lukas, hovedsakelig i perioden mellom yngstemann begynner på skolen og fram til eldstemann går ut av ungdomsskolen.

« Brødre» handlermer om de små øyeblikkene i livet enn de store. Filmen veksler mest mellom hverdag i Oslo og feriebesøk på moras familiested på Smøla. Regissøren kaster store spørsmål til de to guttene, men filmen opererer mest og best på små flater. Noen vil kanskje etterlyse større drama, mer usedvanlige hendelser, men det er det vanlige, øyeblikk man sjelden møter på film, som er filmens styrke.

Noen av bildene, musikken og forsøkene på å fange flyktige sommerdager på forblåste Smøla kan gi assosiasjoner til Terrence Malicks «Tree Of Life». Tilnærmingen til Holm er mer jordnær, og guttene konfronterer etter hvert mora med det allestedsnærværende kameraet. Sånn innbyr filmen også til refleksjon over å bli filmet, og alt som av sikkert ulike årsaker ikkeer med i filmen.

Filmen har en rekkesanselige, levende, morsomme og såre scener som mange vil kjenne seg igjen i. Fra første skoledag via fotballtrening og første klassefest til filmens kanskje beste scene når storebror Markus har farget håret og fått ring i øret, og med skrekkblandet fryd imøteser farens reaksjon.

Hvem er vi, hvordan blir vi og hva kommer vi fra? er spørsmål «Brødre» tilforlatelig og fint kretser rundt. Filmen er best og tettest på guttene når de er ganske små. Den er fortalt med en kombinasjon av undring, humor og varme egnet til å treffe mange.

Dynamikken mellom bildene fra hverdag i Oslo og ferieliv på Smøla bidrar stort sett til å løfte filmen. Holm illustrerer fint hvor drastisk annerledes livene i familien var for hver generasjon hun går tilbake. Gløttene tilbake i hennes families forhistorie bidrar likevel til at filmen mister litt av grepet i andre del. Den henter seg fint inn. Storebrors farvel til ungdomsskolen er kledelig punktum, for en film som henter fram øyeblikk i tiden og oppveksten som raser forbi, ofte uten at vi helt legger merke til det. Her de løftet godt fram.

Filmen vises fredag, lørdag og søndag på Kosmorama.

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss: