Tegningen har gått viralt – over 54 000 har sett den og over 2000 har delt den på Facebook.

Mamma Linnéa så at hennes tre år gamle sønnen ville gråte. Men han kjempet imot – han ville ikke slippe tårene løs.

- Han spente hele kroppen. Hva er det, hvorfor gråter du ikke? spurte jeg.

«Spiderman gråter ikke», svarte treåringen.

- Det kjentes som om hjertet ramlet ut av brystkassen min. Jeg begynte å tenke på hvor forjævlige forbildene til barn faktisk er, sier Johansson.

29-åringen er opprinnelig svensk, men kom til Trondheim for fem år siden og har nå stiftet familie. I tillegg til eldstemannen på tre år, har hun en ett år gammel sønn. Siden hun var tenåring har tobarnsmoren tegnet tegneserier. Nå er hun i ferd med å fullføre arbeidet med en tegneblokk for barn. I tillegg til tegningen av Spiderman som går på do, skal tegneblokken inneholde Batman som danser ballett, Hulken som handler dagligvarer og Snøhvit og Supermann som har byttet klær.

Ville vise kompisene

29-åringen reagerer sterkt på hvilke rollemodeller barn blir opplært til å like, og beskriver hendelsen med sønnen sin som en oppvåkning.

- Før eldstesønnen begynte i barnehage elsket han Pippi. På barnehagen lærte han at Pippi var jente, og at han ikke kunne se opp til henne. Superhelter som Supermann var mer riktige. Jeg tror ikke ansatte ved barnehager og skoler bevisst lærer barn å skille kjønn på denne måten, men jeg er helt sikker på at det skjer.

Johansson peker på at forbildene for jenter gjerne er prinsesser som skal behage og være søte, og senere sexy objekter.

- Fordelen med Disney-prinsessene er at de i alle fall får vise følelser, gråte og klemme. Gutter blir opplært til å være tøffe, sterke og sinte, som Hulken og Spiderman. Det finnes gode forbilder, men Pippi og Postman Pat kommer i skyggen av karakterene de store selskapene som Disney og Marvel har skapt. Det er disse karakterene som havner på genserne i butikker og på tv-skjermen. Disse barna er for små til å skjønne hva de blir eksponert for, sier Johansson.

Torsdag la tegneren ut bildet av Spiderman på do, like etter at hun hadde gjort den ferdig.

- Jeg ville egentlig bare vise den til kompisene mine. Jeg hadde ikke tenkt på at det var et behov for akkurat dette, men det er det tydeligvis, sier en beveget Johansson.

- Utrolig respons

Fredag morgen hadde tegningen blitt delt flere hundre ganger. Dagen etter var antallet delinger femdoblet.

«Lag flere – selg». «Denne blokka vil jeg ha til min sønn!» «Jeg kjøper. Gi ut straks!»

Hundretalls kommentarer av samme sort tikker inn hele tiden.

- Responsen er helt utrolig. Jeg har så å si sittet i pysjen og svart på mailer og Facebook-meldinger konstant i tre dager. Jeg har forsøkt å svare på alt. Det betyr mye når både foreldre og barnehageansatte sier at alle barnehager og småbarnsforeldre må ha eksemplarer av tegneblokken, sier Johansson.

Treåringen hennes har allerede begynt å fargelegge tegningene som mamma har lagd. Og han er ikke den eneste. Enkelte foreldre har skrevet ut Facebook-bildet for at barna skal fargelegge det.

- Jeg har fått tilsendt bilder av barn som sitter og legger farge på et kornete bilde i dårlig oppløsning, ler Johansson.

Responsen har imidlertid ikke vært god fra alle verdenshjørner. Johnsson delte tegningen på en nettside med flest brukere fra USA.

- Amerikanerne synes tegningen er rar. Flere har kommentert at det er ekkelt å se Spiderman på do, og i alle fall at han går på do sammen med dattera si. I USA er det tydeligvis helt naturlig at Spiderman klatrer opp vegger og slår ned andre, men ikke at han sitter på do, sier Johansson.

Publiserer digital tegnebok

22. mars legger hun ut tegneblokken i sin helhet på Facebook-siden sin. Ti tegninger av superhelter og prinsesser i situasjoner vi ikke har sett dem i før, skal bli til ei digital tegneblokk. PDF-filen kan lastes ned og deles av alle.

- Tanken er å legge ved kontonummeret mitt, slik at de som ønsker det kan gi et bidrag, sier Johansson.

Årsaken til at hun ikke gir ut tegneblokka og selger den, er opphavsretten til de ulike figurene. Johnsson skal undersøke om hun kan gi ut tegneblokken på ordentlig vis, ettersom tegningene kan regnes som karikaturer.

Johansson har blant annet jobbet på utesteder og i barnehage etter at hun kom til Trondheim, men nå er det tegning hun aller helst vil satse på.

- Uansett hvor tegningen tar meg, sitter jeg igjen med en følelse av å ha gjort noe betydningsfullt. Jeg har forhåpentligvis gitt barna flere alternativer, sier Johansson.