forsiden / Kultur

Bak maska i Kaizers

Bak maska i Kaizers

Vekselvis tradisjonell og litt overraskende dokumentar om Kaizers Orchestra. Funker bedre som fanprodukt enn som film.

3

DEN TILFELDIGE ROCKESTJERNEN

Igor Devold

Helge Risa, Janove Ottesen, Geir Zahl, Terje Winterstø Røthing

Bak gassmaska: Den kristne småbarnsfaren som skjuler seg bak gassmaska i Kaizers Orchestra trer fram i dokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen»

Bak gassmaska: Den kristne småbarnsfaren som skjuler seg bak gassmaska i Kaizers Orchestra trer fram i dokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen»

Skriver så vi kjenner ukrainsk vinter, lukta av kål og billig vodka

Heftig ukrainsk roadtrip ført i pennen med poetisk fandenivoldskhet.

«Mange lever i den villfarelse at en dokumentar gir objektiv gjengivelse av virkelighet»

Mange lever i den villfarelse at en dokumentar gir objektiv gjengivelse av virkelighet. Tiggerdokumentaren til NRK er enda et eksempel på at det trengs mer kunnskap og debatt om dokumentar som sjanger.

- Merker at vi trår på hellig grunn

Se hvilke av barene på Samfundet som får en ansiktsløftning under Uka til høsten.

Fascinerende studie av maktmisbruk og korrupsjon i klasserommet

Velgjort drama om korrupt, psykopatisk lærerpamp i Tsjekkoslovakia på 80-tallet.

Jøss, en morsom roman om døden!

Tankevekkende og galgenhumoristisk om overgangen fra liv til død.

Tittelen kanforlede noen til å tro at «Den Tilfeldige Rockestjernen» er en film om Helge Risa, tangentmannen i Kaizers Orchestra som er kjent for å opptre i gassmaske.

Helge Risa spiller riktig nok en slags hovedrolle i «Den Tilfeldige Rockestjernen». Det er et interessant valg å skildre bandet gjennom dets minst kjente medlem. I tillegg til overraskende portrett av en usannsynlig rockestjerne, er filmen også tradisjonell banddokumentar med historie, konserter og bandliv.

I tillegg gjør filmen forsøk på å visualisere bandets mytiske mellomkrigstidsunivers. Summen blir en film som prøver på litt for mye på en gang. Det beste og mest originale er portrettet av den kristne småbarnsfaren og tidligere lærerstudenten som tilfeldigvis har blitt kultfigur i et svært rockeband.

«Den Tilfeldige Rockestjernen» er best når den presenter Helge Risa hjemme og på jobb og forteller historien imellom. Som fandokumentar lever den brukbart opp til sjangeren. Den svakeste delen av filmen er forsøk på å visualisere universet bandet synger om, på stilisert vis.

For bandetsmange fans vil «Den Tilfeldige Rockestjernen» sannsynligvis funke som rockdokument, med litt overraskende innfallsvinkel. Som dokumentarfilm framstår den som et kompromiss mellom den beste historien, som også er den smaleste, og de mer tradisjonelle sjangerforventningene som filmen også prøver oppfylle. «Den Tilfeldige Rockestjernen» prøver på for mye på en gang til å bli helt god som film. Som bakomfilm om landets største rockband er den grei nok, med én original vri.

Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss: