Trondheimsvisitt: En av Norges mest kjente designere, Leyla Hafzi (i midten), holder sin neste motevisning i Trondheim. Her er hun sammen med onkelen Asgar Hafzi og tanten Mariam Sobhi, som driver Persisk teppegalleri i Trondheim. Det var onkelen som lærte henne å tegne. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Hafzi er kjent for å kle opp kongelige og andre kjendiser med frapperende kreasjoner.

Hun har en bohemsk og eksklusiv stil, benytter utelukkende økologiske materialer som silke og bomull og selger kjoler over hele verden. Denne gang har hun valgt å legge visningen av sin nye brudekolleksjon til Trondheim.

Laget klær av tepper

Hafzis onkel, Asgar Hafzi, som driver Persisk Teppegalleri i Trondheim, var mannen som lærte henne å tegne. Interessen for design og søm fikk hun allerede som barn.

- Jeg husker godt da Leila var syv år og kappet i stykker en fin Kelim som broren min og jeg hadde lett etter i lang tid. Leila satt i underetasjen og klippet i stykker hele det kostbare Kelimteppet med den begrunnelsen at hun skulle sy klær, flirer Hafzi.

- Vi skal ha en separatvisning av årets brudekolleksjon her i Trondheim, noe jeg synes er veldig fint. Det kjennes godt å komme seg litt ut av Oslo-kjernen. Alt av mote foregår liksom der, og Oslo føler av og til at de har eierskap til det som skal være norsk mote. Derfor synes jeg det er viktig å møte andre på nye steder som kan bidra til en slik visning, forteller Leila Hafzi.

Mote og musikk

Visningen vil foregå i Frimurerlogen, trolig med klassisk musikk som tilbehør. Dette er første gang Hafzi får vist frem sitt univers på egen hånd gjennom en separatvisning utenfor hovedstaden.

- Dette blir en fullkommen pakke som ikke bare er tenkt for vordende bruder, men også for et annet publikum. Tanken er å gi folk en gåsehudfølelse, så det blir noe helt annet enn en vanlig motevisning. Jeg har med meg en koreograf fra Oslo, men modellene er fra Trondheim.

Det blir også filmvisning på storskjerm under arrangementet. Filmen «Behind the scenes» handler om hvordan brudekjoleproduksjonen foregår i Nepal.

Etikk, miljø og arbeidskraft

- All brudekjoleproduksjon foregår i fabrikken i Nepal, og i fjor ble det investert stort i nye lokaler slik at det fremstår som en fashionlab. Det siste halvannet året har vi ansatt åtte ufaglærte kvinner som syr spesielle blomster som jeg benytter på kjolene. Sysselsetting av kvinner er virkelig noe jeg brenner for, derfor passet det så bra å engasjere kvinnene til et slikt håndarbeid, forklarer Hafzi.

Kjolene sendes til 30 butikker over hele Europa, men nå har hun bestemt seg for å rette seg mer mot markedet i Norge.

- Det har vært vanskelig å finne egnede butikker her. I utlandet henger kjolene mine side om side med Oscar de La Renta, Herrera, Valentino, alle de største innen brudesegmentet og de største motehusene.

Vintagebrud

- Hvem er kundene dine?

- Hun er godt utdannet, vet hva hun vil ha og velger utenfor de tradisjonelle rammene. Dette er mer innovative brudekjoler, og jeg pleier å si at jeg henter inspirasjon i «en gammel tante i Paris». Jeg leter på en måte i hennes støvete kiste og prøver å gjenskape dette vintagepreget.

Den nye brudekolleksjonen har blomsterapplikasjoner i silke. Og det blir broderi og perler i tillegg, etter mønster hun tegner selv. Med iransk far og norsk mor blander hun gjerne elementer fra begge kulturene i sine uttrykk.

Rosemaling og kalligrafi

- Kolleksjonen som heter «Culture and fusion» er preget av norske og iranske elementer. I fjor satt jeg i Nepal og tegnet mønster mens jeg hørte på «Norge rundt» på nettet. Jeg trekker inn det som inspirerer meg der og da, og utvikler det videre til et moderne uttrykk.

28 brudekjole- og couturekreasjoner skal vises i Trondheim lørdag 21. mars. Frimurerlogen kl. 17.00.