I «The Gunman» spiller Sean Penn hovedrollen som Jim Terrier, en amerikaner på oppdrag i Den demokratiske republikken Kongo. Korrupsjon og humanitær katastrofe utgjør handlingens bakteppe, og når Terrier blir satt til en særlig utsatt jobb og det i tillegg ligger an til trekantdrama, blir spenningskurven stødig oppadgående fra starten.

Historien fortelles effektivt og sømløst, uten å hengi seg til alt for mye umotivert knerting i tide og utide. Vel er Penn overmåte barsk med upåklagelig fysikk og massive skytere, men om han til tider fremelskes som formfullendt machodrøm, er «The Gunman» verken ensidig voldsforherligende eller bare platt. Filmen inneholder også et fungerende mellommenneskelig drama, med islett av både troverdighet og menneskelighet. Jim Terrier er i stor grad preget av en fortid han ikke er stolt av, og han sliter også tungt på flere plan når fordums jævelskap slår tilbake med full kraft.

Hans sympatiske legekjæreste Annie gis dessverre ikke mye rom for handlekraftighet og fremstår på sin side som en temmelig flat karakter. Jevnt over inneholder «The Gunman» likevel en god del tilfredsstillende skuespill. Enkelte uforutsigbare elementer utover i filmen opprettholder spenningsnivået, holder på interessen lenger enn forventet og inviterer faktisk også til en smule ettertenksomhet.

Det hjelper å være svoren Sean Penn-fan, men hans heftige oppgjør med gamle synder i «The Gunman» har uansett tilstrekkelig med kvaliteter til å overbevise noenlunde.

Penn og pistol: Sean Penn som Jim Terrier i "The Gunman." Foto: Joe Alblas, Ap