Kunstneren er kommet gjennom det første nåløyet i BP Portrait Award 2015, som arrangeres ved The National Portrait Gallery i London.

Konkurransen, som er inne i sitt 36. år, regnes for å være den mest prestisjetunge portrettkonkurransen i verden og er blitt kalt portrettkunstens svar på Oscar-utdelingen. Årlig sendes flere tusen bidrag inn til konkurransen.

- Det har vært 2748 søkere i år, så det er stas å være blant de rundt 450 som er videre til neste runde, sier Løvnes, som deltar med portrettet «Maria».

350 000 kr. i premie

1. april blir det bestemt hvem som vinner konkurransen, der førstepremien er på 30 000 britiske pund.

- Jeg har ambisjoner. Om ikke jeg vinner, så håper jeg i alle fall å bli blant kunstnerne som blir stilt ut i galleriet, sier Løvnes.

For de 55 beste bidragene blir nemlig en del av en utstilling i The National Portrait Gallery som vises mellom 18. juni og 20. september. Fjorårets utstilling ble sett av over 280 000 mennesker.

Første juryering ble gjort med digitale utgaver av bildene, men til finalerunden måtte Løvnes personlig levere det fysiske maleriet i London.

- Det er jo en egen verden, de tok imot bildet med ærbødighet og bomullshansker og bar det varsomt bort. Det var nesten rørende, smiler han.

Modell fra nabogården

35-åringen kommer fra Agdenes, og modellen til «Maria» er jenta fra nabogården der han vokste opp.

- Jeg har brukt henne som modell flere ganger, det føles bra å bruke sambygdinger, sier Løvnes, som flyttet til Trondheim i 1999. Han bruker ofte folk i sin egen omgangskrets – og det er ikke tilfeldig.

- Det er lettere å merke om portrettet treffer dersom du kjenner modellen som menneske, mener han.

Løvnes har tegnet hele livet, han er stort sett selvlært men har fått veiledning fra etablerte trønderkunstnere som Aud Lilleengen og Tone Ek. I tillegg har han studert gamle og nye mestere. Han har også jobbet med skulptur, men har i det siste konsentrert seg mest om maleriet. Portrettet har alltid vært en viktig del av uttrykket hans.

Inspirasjon fra psykiatrien

- Hva definerer et godt portrett?

- Det må treffe deg, det må leve og ha noe som snakker til deg. Det er ikke enkelt å få til, derfor kaller jeg bildene mine for «forsøk». Men det er stas når det treffer og får et eget liv. Det er fort gjort å male et ansikt, man må ha vilje til å formidle noe mer, mener Løvnes, som også har hentet inspirasjon fra å ha jobbet ti år i psykiatrien, og der fant han inspirasjon i mange av menneskene han møtte.

- Levd liv, ansikt uten maske, som traff meg veldig men som er en utfordring å formidle, forklarer han.

- Hvorfor valgte du å melde på akkurat «Maria»?

- Jeg følte blant annet at det ble det mest tidsriktige. Jeg kan ha en tendens til å søke mot uttrykket til de gamle mesterne, men litt tilfeldig så traff jeg på et lys som er nærmere det kontemporære, forklarer Løvnes.

Lever for, ikke av kunsten

Han har hatt årlige salgsutstillinger i sitt kombinerte verksted og galleri i Trondheim, utstillinger som har gått bra. Men rik er han ikke blitt.

- Kunsten er noe man lever for og ikke av. Men tar du bort det økonomiske aspektet, er jeg i høyeste grad en heltidskunstner. Jeg har tro på det jeg gjør og mener det er et marked for gode portretter, sier Håvard Løvnes.

Bidraget: Det er med dette bildet Håvard Løvnes håper å vinne 350 000 kroner. Modellen til «Maria» er Løvnes' barndomsvenninne fra nabogården. - Det er lettere å merke om portrettet treffer dersom du kjenner modellen som menneske, mener kunstneren selv.