Fri og bypåske er en god oppskrift for ett eller flere kinobesøk i dagene som kommer.

Om vi skal tro Adresseavisens filmanmeldere, er det mye god film å velge mellom denne påska. Av de 11 filmene med premiere de to siste ukene, har hele sju fått terningkast fem av våre anmeldere.

Se trailere til høyre for saken.

Blant de mest severdige påskefilmene finner vi to familiefilmer:

For de yngste har vi animasjonsfilmen «Hjem», den siste storsatsingen fra Dreamworks. Den framstår «som både påkostet, innovativ og storartet», mener anmelder Marte Thingstad, som legger til at den har «et vell av aparte, morsomme innfall».

Hun er også begeistret for eventyrfilmen «Into the Woods» (aldergrense 11 år), med Meryl Streep i oscarnominert innsats som heks. ««Into the Woods» er herlig uforutsigbar, selv med bruk av så mange kjente karakterer. Den viker ikke unna fæle detaljer fra de originale eventyrene, men unngår likevel unødvendige eksesser og fremstår som både balansert og nyskapende. Filmen kan attpåtil skilte med treffende humor», mener Thingstad.

Moden feelgood

For den litt eldre garde anbefaler Martin Nordvik «The Second Best Exotic Marigold Hotel». En feelgood-film med et modent stjernelag bestående av blant andre Judie Dench, Maggie Smith, Bill Nighy og Richard Gere. «Historien fortelles omtrent like omstendelig som den lange tittelen, men enhver som er litt interessert i skuespiller-innsats, vil finne mye å glede seg over hele veien», mener Nordvik.

«Bedre påskefilm skal godt gjøres», mener Terje Eidsvåg om filmen «Korsveien», om en religiøs tenåring som ønsker å ofre sitt liv for Gud. «Det er sjelden å møte form og innhold så konsentrert og utspekulert godt skrudd sammen på film som i «Korsveien». Den kan sees som besk kritikk av religiøs fundamentalisme, men også som en gripende beretning om tro og liv, sannsynligvis avhengig av eget ståsted», skriver Eidsvåg.

Han er også imponert over «Selma», en film om Martin Luther King jr., borgerrettighetskamp og rasisme i Amerika på 60-tallet. ««Selma» vil ryste mange, både på grunn av innholdet og den kraftfulle måten det formidles på», mener Eidsvåg, som også mener filmen trekker linjer mot ferske hendelser og dermed er sørgelig aktuell.

Godt norsk

Du kan også se to svært gode norske filmer i påska. «De Nærmeste» er ifølge Terje Eidsvåg «sår, utfordrende og særdeles velspilt om ung kvinne på skjør halvdistanse til mor, bror og venninne». Han skryter av Ine Marie Willmann i hoverollen, og mener «skildringen av mor-datter-forholdet mellom Willmann og Anneke von der Lippe er filmdrama på høyt nivå.»

Som en slags norsk versjon av Richard Linklaters «Boyhood», er Aslaug Holms dokumentar «Brødre», der hun følger sine to sønner på veien fra barn til ungdom, en fin skildring av oppvekst og brorskap. «Hvem er vi, hvordan blir vi og hva kommer vi fra? Det er spørsmål «Brødre» tilforlatelig og fint kretser rundt. Den er fortalt med en kombinasjon av undring, humor og varme, egnet til å treffe mange», skriver Eidsvåg.

Ikke bare gull

Så er det ikke alltid at anmeldernes dom harmonerer med pubikums smak. Sjekk derfor også ut de øvrige filmene som har hatt premiere de to siste ukene (våre terningkast i parentes):

«The Gunman» (3)

«Historien om Marie» (4)

«Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant» (3)

«Annie» (3)