En av Storbritannias fineste nåtidsforfattere, Julian Barnes, skrev romanen «Arthur & George» basert på virkelige hendelser i livet til Sir Arthur Conan Doyle, skaperen av Sherlock Holmes. Den andre hovedpersonen er den indiske sakføreren George Adalji - som i 1902 slipper ut fra flere år i fengsel, ivrig etter å bevise sin uskyld for bestialske hestedrap.

Doyle føler at justismordet er rasistisk motivert, og er ivrig etter å bevise at det ikke bare i fiksjonen han kan utfordre politi og rettsvesen. Martin Clunes får fint frem både den pompøst selvgode og den ydmykt analytiske siden av Conan Doyle, og den ferske miniserien preges på de fleste vis av godt britisk håndverk.

Men serien ivaretar ikke Barnes' ambisjonsnivå. Romanen er delt i tre like store deler; rettssaken mot George, etterforskningen til Arthur - og Arthurs forhold til sin venninne etter hustruens død. I tv-serien er hans kjærlighetsforhold et forsøksvis pikant krydder til en klassisk krimgåte.

Når løsningen på krimmysteriet blir hovedsaken, og den er triviell, blir hele prosjektet banalisert. Det kunne vært både og, men ender som verken eller.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL