Tre representanter fra Vinterfestspillene i Bergstaden var på konsert med Berlin Philharmoniker i Berlin onsdag kveld. Der fikk de bekreftelser på at rundt femti av orkestrets musikere kommer for å spille i Bergstadens Ziir søndag 1. mai.

Konserten skal etter planen sendes direkte på tysk og norsk TV. Berlinerfilharmonikerne regnes av mange som verdens beste klassiske orkester, og TV-overføringene vil bli sett av mange millioner mennesker.

Verdensbegivenhet

–Vi mangler fortsatt en del penger, men nå er jeg sikker på at dette går i orden. Det blir en nasjonal begivenhet, en verdensbegivenhet. Orkesteret har tidligere spilt 1. mai-konserter i Roma, Athen, Venezia og St. Petersburg. Nå blir det Røros, sier Vinterfestspillenes styreleder Valgerd Svarstad Haugland til NRK. Hun var i Berlin sammen med festspillsjef Bjørn Nessjø og styremedlem Erling Dahl Jr.

Adresseavisen har tidligere skrevet om konsertplanene. Sør-Trøndelag fylkeskommune har bevilget 400 000 kroner til prosjektet. Arrangørene regner med at private sponsorer vil sørge for at budsjettet går i balanse.

Begeistret for kirka

Orkesteret var lenge skeptisk til å spille på et lite sted i fjellet i Norge, men de ble overbevist da representanter fra Berlin besøkte kirka.

–En av de tingene som er mest slående med Røros er kirka. Utenfra dominerer den de omkringliggende husene, men på innsiden er det en vakker, koselig og intim atmosfære. Dette blir et konsertsted ulikt alle andre steder Berlinerfilharmonikerne har spilt, sier fiolinist og ansvarlig for orkesterets turneer, Stanley Dodds.

Vinterfestspillene blir neste år arrangert 17.-20. mars. Konserten med Berlinerfilharmonikerne 1. mai 2016 kommer i tillegg til den vanlige festivalen.