– Han er en kjær venn, og vi har hatt kontakt opp gjennom årene. Da han ba meg skrive noen ord i forbindelse med deleuxe-utgaven av «Ram», gjorde jeg det. Så tenkte jeg at når jeg skriver bok, kan Paul skrive om meg, forteller Eirik «The Norwegian» Wangberg.

I september kommer en etterlengtet selvbiografi om den legendariske, halvt trønderske musikkprodusenten. Kallenavnet «The Norwegian» fikk han av nettopp Paul McCartney i forbindelse med samarbeidet på «Ram» (1971) der Wangberg var produsent.

– Etter at The Beatles var oppløst, var alles øyne på Paul McCartney. Alle lurte på hva han kunne få til etter Beatles, mange var kritiske og sikre på at de kom til å bli skuffet. Så der satt jeg som en barnepike og musikkprodusent, midt i sentrum av Hollywood. Vi hadde et par måneder der jeg var alene med Paul. Tenk å jobbe med geniet, alene, forteller Wangberg på telefon fra Sverige.

Viktig for begge

Samarbeidet var av stor betydning for dem begge. «Ram» ble begynnelsen på McCartneys solokarriere etter The Beatles, mens Wangberg fikk en åpning til videre samarbeid med verdensledende artister. Og vennskapet har de beholdt.

– Det var et veldig viktig prosjekt for Paul McCartney. Forordet er en personlig hilsen og takk, og en bekreftelse på den betydningen Eirik Wangberg hadde for McCartney den gangen, forklarer Tom Thorsteinsen i Libretto forlag som gir ut biografien «Mitt liv blant stjerner».

En spesiell hilsen fra Linda McCartney, som Paul gjorde «Ram» sammen med, er også med i boka.

– Da vi hadde sagt ha det den siste dagen, og hele kontoret var fylt av teddybjørner og kaker og det var horder av pressefolk utenfor, gikk jeg litt sørgmodig tilbake og fant en filmrull på studiobordet. Det var bilder som Linda McCartney hadde tatt underveis, som hun ga eksklusivt til meg. De bildene har jeg aldri tidligere offentliggjort som en samling, sier Wangberg.

Mistet sønnen

300 artister, deriblant Michael Jackson, The Beach Boys, Diana Ross, Janis Joplin, Jimi Hendrix og Carole King, har han jobbet med, og han har bidratt på rundt 50 plater som har havnet på førsteplass på hitlistene. Dessuten har Wangberg produsert soundtracket til den kommersielle suksessen «Grease», og Scott McKenzies store hit «San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)».

Biografien handler ikke bare om suksesshistoriene. Wangberg forteller også om tapet av sønnen Kristian som 23 år gammel mistet livet som amerikansk soldat i Afghanistan.

Røper hemmeligheter

Mange har vært i kontakt med 71-åringen for å få ham til å fortelle livshistorien sin, men det var først i møtet med Adresseavisen-journalist og forfatter Stein Slettebak Wangen at han bestemte seg for at tiden var moden. Rundt 1. september kommer historien i bokform, ført i pennen av Slettebak Wangen.

–Jeg forteller ting i boka som folk ikke har visst, blant annet om The Beatles og Paul, røper Wangberg.

Han ble født i England, vokste opp i Oslo og bodde i Trondheim etter at han og familien flyttet fra Hollywood i 1980. I Trondheim jobbet Wangberg blant annet med The Kids, og mottok en Spellemannspris som plateprodusent på «Always» med Alex, før han forsøkte seg med lakseoppdrett på Frøya. I dag bor han i Sverige.

«Mitt liv blant stjerner» blir utgitt rundt 1. september på Libretto forlag.