- Vi tar med det vi har av erfaring og repertoar, så lar vi blues-, jazz- og soulgudene lede oss gjennom showet, sier gitarist og sanger Hans Bollandsås.

Når de første tonene slippes løs under festivalen Nidaros Blues torsdag kveld, er det Hans Bollandsås og pianist og sanger Tor Einar «Dr.» Bekken som setter standarden. De skal spille sammen, men mer enn det har de ikke avtalt.

- Når du har opparbeidet deg ferdigheter og et visst repertoar innen rootsmusikk, er det spennende å se hva som dukker opp der og da. Hvis man gjør det litt tilbakelent pleier det å bli et fint show, men det er noen som blir sjokkerte over at vi ikke øver i ukevis, fortsetter han.

Den ørlille skjelven

De har spilt sammen én gang tidligere, under Jazzfest i 2013. Heller ikke den gang øvde de sammen, men de møttes samme dag for å sjekke at det var lyd i instrumentene. Noe må de uansett ha gjort riktig, for ledelsen av bluesfestivalen ville ha dem til å åpne Nidaros Blues.

- Det er noe med spontaniteten og den ørlille skjelven når du ikke vet hundre prosent hva du skal gjøre. Du skjerper alle sanser. Jeg hadde ikke orket å drive med musikk hvis jeg skulle spilt de samme låtene dag etter dag, sier Tor Einar Bekken inn.

Hvis noe skulle skjære seg, forsikrer musikerne at de alltid klarer å ro seg i land.

- Vi er ikke redde for å drite på draget, ler Bekken.

Bollandsås oppdaget Bekken da han gikk musikklinja ved Orkdal videregående skole og var fast gjest på jazzkroa i Orkanger.

Deler filosofi

- Dr. Bekken er i verdensklassen. Det skjønte jeg kanskje ikke den gang, men etter å ha holdt på i 20 år selv vet jeg. Det er artig at man har ressurser i verdensklasse borti Ila, ler Bollandsås.

Etter hvert har musikerne oppdaget at de deler en lik filosofi når det gjelder musikk.

- Vi er enige om at musikk er best når den er spontan på et eller annet vis. De gangene vi har sittet og pratet sammen om andre ting, har vi funnet ut at vi generelt har en ganske sammenfallende tankegang, sier Bekken.

Garanti om stemning

En blanding av norske toppnavn og internasjonale stjerner står på programmet når Nidaros Blues arrangeres for 16 gang. I løpet av festivalen skal både Bekken og Bollandsås opp på scenen flere ganger, men de passer på å vandre rundt for å høre andre spille mellom slagene.

- Festivalen betyr mye for både musikken og byen. Den synliggjør lokale og internasjonale artister, og folk kan komme sammen og oppleve musikk, sier Bekken.

- For nyetablerte musikere er festivalen en slags garanti om publikum og god stemning. Det er mange innen rootsmusikk som jobber veldig mye, men for et lite publikum. Da er det bra med festivaler som genererer publikum på denne måten, sier Bollandsås.

Torsdag kl. 20.00 på Royal Garden Hotel.

Dr. Bekken liker å kjenne på den ørlille skjelven når han spiller for et publikum Foto: jens petter søraa
Hans Bollandsås setter sin lit til at blues-, jazz- og soulgudene guider ham og Dr. Bekken gjennom åpningskonserten under Nidaros Blues Foto: jens petter søraa