«Så er det offentliggjort: Drar til Moskva og Bolshoi i mai. GHOSTS har blitt et eventyr som jeg deler med en fantastisk gruppe kunstnere og medarbeidere i og utenfor Nasjonalballetten. Og en utrolig sjef som lot oss gjøre dette,» skriver Marit Moum Aune på sin Facebook-side.

Sceneinstruktøren fra Trondheim er nominert til en internasjonal ballettpris for forestillingen «Ghosts - Ibsebs Gjengangere». «Benois de la Danse» har blitt delt ut av «The International Dance Union» siden 1992. I mai reiser Moum Aune til Russland for prisutdelingen der hun er nominert for beste libretto.

Et eventyr

Moum Aune startet sin profesjonelle teaterkarriere som daglig leder av Teaterhuset Avant Garden i 1985, da var hun 20 år gammel. Siden hun debuterte som instruktør i 1989, har hun jobbet ved flere store norske scener.

Ghosts er en psykologisk dansetriller med ny musikk av Nils Petter Molvær, og ble vist på Den Norske Opera og Ballett fra 19. september til 7. oktober i fjor. Moum Aune sto for regi og Cina Espejord for koreografi i den nye tolkningen av Ibsens «Gjengangere». På scenen sto seks av Operaens ballettdansere og to barnedansere.

Ny Spelsommer

I sommer vender instruktøren tilbake til Stiklestad for å regissere «Spelet om Heilag Olav» for fjerde år på rad.

I år er det Pål Sverre Valheim Hagen, som mange vil kjenne fra rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki», i rollen som kong Olav.

Regissøren får også med seg en av Nasjonalballettens solister i årets Spel-oppsetning. Camilla Spidsøe går inn i rollen som Grima. Det var etter Spidsøes prestasjon som Fru Alving i nettopp «Ghosts» at ble hun høytidelig utnevnt til solist på scenen etter en av forestillingene.

Flere norske nominerte

Flere representanter fra Nasjonalballetten, som er Norges eneste klassiskbaserte ballettkompan, er nominert i ulike kategorier før utdelingen i Moskva. Alexander Ekman er nominert til «beste koreograf» for «A Swan Lake», og den cubanske danseren Jolanda Correa er nominert til «beste kvinnelige ballettdanser».