Årets Blues In Hell-festival går av stabelen 3- 6 september, og John Mayall skal spille i teltet på Hell lørdag 5. september.

Mayall starter dermed sin europaturné i høst med konserten på Hell, og kommer til å bli et par dager i Stjørdal før turneen fortsetter i Finland.

Norgesturne

Den godt voksne bluesgiganten skal ut på en imponerende omfattende turné i sommer, og han skal spille både i Oslo, Bergen og Stavanger i tillegg til Hell i september. Gjennom sommeren skal han og bandet turnere i USA.

– Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg har prøvd å få til en konsert med John Mayall på Hell i over 20 år, sier festivalsjef Kjell Inge Brovoll. Første gang han opprettet kontakt var i 1993.

– Siden har jeg arrangert mange konserter med ham, og har reist rundt på turné med ham og bandet. Jeg er sannsynligvis den eneste i Stjørdal som får julekort fra Mayall hvert år. Men å få ham til bluesfestivalen har vist seg vanskelig. Timingen har alltid vært dårlig, Mayall har ikke pleid å turnere i september når festivalen arrangeres. I fjor startet han Europa-turneen sent i september, og sånn så det lenge ut til bli i år også. Men i år ringte jeg til slutt til «far sjøl», og fikk ham til å strekke turneen i riktig retning, sier Kjell Inge Brovoll.

Talentfabrikk

John Mayall har bodd i Laurel Canyon, California siden slutten av 60-tallet, men er britisk - og han regnes som hovedmann i den store bluesbølgen i England på 60-tallet. Mayall har jobbet som musiker siden 50-tallet, men det var først da han flyttet til London i 1963 at det virkelig ble alvor.

Bandet Johan Mayall & the Bluesbreakers ble den store talentfabrikken i europeisk rock. Gitarister som Eric Clapton, Peter Green og Mick Taylor var innom Bluesbreakers før de starter henholdsvis Cream, Fleetwood Mac og ble med i The Rolling Stones. «Alle andre» i generasjonen av britiske musikere som skapte den bluesbaserte rockrevolusjonen på 60-tallet var også enten innom Bluesbreakers er med i miljøet som kretset rundt den karismatiske mannen.

Flere artister bekreftet

Han er nok mest kjente nettopp for sin evne til å finne og utvikle musikalske talenter, som han har fortsatt med i tiårene som er gått. Han har turnert jevnt og trutt og har spilt i Trondheim flere ganger, blant annet innviet han Rosendal som konsertsal. Sist han gjestet Trøndelag var i Olavshallen i 2003. I 2008 spilte han på Tahiti-festivalen i Kristiansund.

Men han har også gitt ut stilsikre og innflytelsesrike album. «Bluesbreakers», «Bare Wires» og «Blues From Laurel Canyon» fra 60-tallet er de mest kjente, sammen med livealbumet «The Turning Point» fra 1969, med Mayalls største hit «Room To Move». Det er en låt John Mayall fortsatt spiller på hver eneste konsert.

Andre artister som foreløpig er bekreftet til Blues In Hell 2015 er Jørn Hoel, Reidar Larsen, Mike Vernon, nederlandske Etta James Experience og amerikanske Davina & The Vagabonds.

Fikk endelig til Mayall: Bluesgeneral Kjell Inge Brovoll har vært kompis til og turneleder for John Mayall i mange år. Her er de sammen i Kristiansund i 2008. Men først i år spiller Mayall på Brovolls festival.