Du har kanskje sett dem, bildene postet på nett de siste månedene der bokomslag settes inn i en sammenheng og blir en del av et større bilde - en slags sammensmelting av kunsten og livet.

Under emneknaggene #bookface og #bookfacefriday (#bokfjes og #bokfjesfredag her i Norge) er mellom 5000 og 10 000 bilder lagt ut av bibliotekarer og andre på det sosiale bildemediet Instagram.

Følg Adresseavisen på Instagram

New York følger Malvik

Storavisen The New York Times skrev om fenomenet fredag, og artikkelen inneholdt flere direktelenker til Malvik biblioteks Instagram-konto.

- Veldig uventet, men veldig artig, sier Anne Therese Dahle, bibliotekar ved Malvik bibliotek, som fikk merke en markant økning i nye følgere i løpet av helga. De ansatte la ut sitt første bokfjesbilde for snart et halvt år siden, og fikk allerede på første forsøk bildet viderepostet (regrammet) av New York Public Library og deres 74 000 følgere på Instagram.

Det var dette biblioteket, verdens fjerde største ifølge Wikipedia, som startet boktrenden i september 2014. Biblioteket la ut et bokfjes-bilde på sin Instagram-konto og oppfordret sine følgere til å gjøre det samme hver fredag. En av de ansatte hadde hentet ideen fra den virale suksessen Sleeveface, der samme prinisipp ble anvendt på platecover.

Kniver med Levanger

- Vi var inspirert av Levanger, som var først ute i Norge, forteller Dahle.

Bokfjes-fenomenet er omtalt av NRK Bok, også der slås det fast at trenden ble innført her i landet av Levanger bibliotek. Det var også de som lanserte emneknaggen #bokfjesfredag.

- Det er gått sport i det, og vi legger oss i selen for å bli like gode som Levanger, sier Dahle.

- De har et imponerende rekvisittlager, blant annet har de en båt inne i barneavdelingen. Da de fikk til å bruke den på et bokfjesbilde, var slaget tapt - i alle fall den uka, ler Dahle. Hun og kollegene legger sin ære i å poste et nytt bilde hver fredag, og prøver å ligge en uke i forkant. Flere kunder gir nå uttrykk for at de gleder seg til fredag og et nytt bilde.

- Vi prøver også å koble bildet opp mot aktuelle hendelser og begivenheter når det er mulig - som ved solformørkelsen og under VM på ski, forklarer Dahle.

Rift om ideene

Foreløpig er de to trønderbibliotekene lengst fram i Norge, men flere begynner å melde seg på. Dahle forteller at Malvik bibliotek forsøker å være til stede på sosiale medier, og at Instagram er hyppigst benyttet.

Det som startet som en greie blant bibliotekarer over hele verden, er i ferd med å spre seg til lånekunder og andre bokinteresserte. Dahle forteller at de må mobilisere blant kunder og venner på de mest avanserte tablåene - og at de ofte velger antrekk for dagen ut fra bokfjes-behov.

Og jo mer populært bookface blir på verdensbasis, jo vanskeligere blir det å finne nye ideer.

- Vi har måttet legge til side ideer fordi vi har kommet over at andre har brukt dem, forteller Dahle.

- Hvem er verdens beste på bookface?

- Franske Librairie Mollat i Bordeaux, de er supergode!

- Vi legger oss i selen for å bli like gode som Levanger, sier bibliotekar Anne Therese Dahle ved Malvik bibliotek. Hun og kollegene legger ut et nytt bokfjes-bilde hver fredag. Foto: Privat
Bibliotekarene ved Malvik bibliotek forsøker å være aktuelle når de kan, og dette bokfjesbildet ble lagt ut i forbindelse med solformørkelsen. Foto: Malvik bibliotek