Kulturstipend Ramallah går i år til Astrid Tveter. Hennes prosjekt «I luftballong over Palestina» skal bli både forestilling og bok.

Tveter har hovedfag i musikkvitenskap og lektorutdanning fra NTNU. Hun jobber som pianolærer ved Trondheim Kommunale kulturskole og har skrevet ti lærebøker i musikkteori og pianospill.

I 2014 fikk Tveter 30 000 kroner i støtte fra Trondheim kommunes «Vennskapsbykonto» for å reise til Ramallah. Med Kulturstipend Ramallah 2015 vil hun videreutvikle prosjektet hun startet på i fjor.

På norsk og arabisk

Tveters fortelling handler om å være flyktning i Palestina sett gjennom ei norsk jentes øyne i hennes hverdag. «I luftballong over Palestina» vil vises i en sceneversjon med palestinsk og norsk musikk. I tillegg vil fortellingen gis ut i bokform, og bokas illustrasjoner skal tegnes av ungdommer i Trondheim og Ramallah.

Tveter vil utvikle en arabisk versjon av både bok og fortellerteater, i samarbeid med «Edvard Said National Conservation of music, Ramallah».

Da Tveter besøkte Ramallah i 2014 samlet hun inn sang- og musikkmateriale i flyktningleirer, dette vil hun videreutvikle i samarbeid med en palestinsk sanger i Ramallah. Når hun besøker Ramallah på nytt i år, vil hun bo hos en familie i flyktningleiren Kadora.

Lærer og forfatter

Det var fire søkere til årets stipend. Rådmann Stein A. Ytterdahl velger å tildele Tveter stipendet fordi hun med sitt prosjekt vil kunne bidra til å styrke det kunstneriske og kulturelle samarbeidet mellom Trondheim og Ramallah på en god måte.

Stipendet, som er på 50 000 kroner, ble delt ut av ordfører Rita Ottervik under et møte tirsdag morgen.

Kunst- og kulturstipendet Ramallah gis hvert år til en kunstner eller kulturarbeider i Trondheim.