Filmen baseres på den kontroversielle boken «Lord of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground», som kom i 1998, skriver Aftenposten.

Bergen og Ungarn

Dette er en salgs dokumentarisk bok med fokus på kirkebranner, vold og mord i svartmetallmiljøet i perioden 1990 -1993. Varg Vikernes og brenningen av Fantoft stavkirke er sentrale elementer. Garage er også et åsted.

Det siste tiåret har det vært flere planer om å filme boken. Alt har strandet. Til nå.

Den svenske produsenten Fredrik Zander forteller til BT at målet er å få på plass en produksjonsbeslutning på filmfestivalen i Cannes, som starter i neste uke.

- Får vi på plass de nødvendige avtalene i Cannes, starter innspillingen i Norge i oktober. Vi vil ha en skikkelig høstfilm. Men vi blir ikke mer enn 6- 8 dager i Norge. Det meste blir spilt inn i Ungarn. Der får vi store skatterabatter og gode insentiver. Slik er livet. Produsenter må gå etter de beste avtalene, sier Zander til Bergens Tidende.

Madonna og U2

Men han påpeker at de må til Bergen for å spille inn noen dager.

- Eksteriørscener blir viktige. Mye av miljøet bodde jo i Bergen. Der var også den mest berømte kirkebrannen. Vi jakter på mest mulig realisme, sier Zander, som har jobbet tett på en rekke store svenske produksjoner, som «La den rette komme inn» og «Call Girl».

Etter planen skal hans erfarne landsmann Jonas Åkerlund regissere «Lord of Chaos». Han har, ved siden av sine spillefilmer, laget musikkvideoer for Madonna, U2 og Beyoncé.

Scott Free London, som eies av den legendariske filmskaperen Ridley Scott, blir hovedprodusent på filmen. Til nå er skuespillerne Rory Culkin og Caleb Landry Jones bekreftet.

Viser sannheten

- Men jeg har ikke oversikt over hvem som skal spille Varg Vikernes. Får vi grønt lys, blir det en ny castingrunde.

- Det norske svartmetallmiljøet, inkludert Vikernes, hater boken. Vil dere løsrive dere fra bokens innhold?

- Jeg har ikke lest boken, så det er vanskelig å si. Vi skal prøve å vise sannheten. Samtidig er det en spillefilm. Vi lager ikke en dokumentar. Jeg ble koblet på filmen i fjor høst, jeg vet ikke så mye om forhistorien. Men jeg har stor tro på at vi kommer i mål. Det at Ridley Scotts selskap er så involvert, er en viktig faktor, sier Zander.